Откриването на дискусията.
Откриването на дискусията. / Дарик - Враца

Истинска дискусия за мястото на вярата и Църквата в живота на наркозависимите се проведе във Враца. Кръглата маса на тема “Изход има” бе инициирана от Врачанската света митрополия и подкрепена от Община Враца на 26 юни, когато се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите. В дискусията участваха свещеници от Софийската, Варненската и Великопреславска, и Врачанската епархии, и от Превантивно-информационния център във Враца. Срещата откриха Врачанският митрополит Григорий и кметът на Враца Калин Каменов.

„Искам да благодаря на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий за идеята за днешната среща. В дух на единство и обединяване на усилията на църковната и светската власт можем да направим, така че да бъдем полезни на подрастващите, особено на онези, които са с крехка, неизградена визия за опасностите, които дебнат навсякъде около нас. Наш дълг е да им помагаме, макар и те да не осъзнават необходимостта от такава помощ и нуждата от подкрепа. Впечатлен съм, че църквата е активната страна в тази среща и ще се покаже, че вярата е онзи важен спасителен пояс, който може да помогне да обърканите млади да не тръгнат по пътя на зависимостите, на употребата на психотропни и наркотични вещества, които много често водят до фатални последици.“. Това заяви кметът Калин Каменов при откриването на дискусията. 

 

Откриването на дискусията във Враца.
Дарик - Враца


Протойерей Михайл Манев разказа за работата си в единствения по рода си у нас, Православен център за  духовно обгрижване на наркозависими “Св. княз Боян Енравота” във Варна. Отец Кирил Дидов от столичния храм “Св. апостоли Петър и Павел” говори за тежкия път, който изминават близките на хората с наркотични зависимости. От години той оказва помощ и подкрепа на семейства с такива проблеми. Как спортът може да помогне за преодоляването на наркозависимостта и да бъде превенция срещу употребата на наркотици, разказа отец Андон Шавулев от храма “Въведение Богородично” в Благоевград. Повече от 20 години той помага на момчета с труден живот и различни зависимости, като е техен треньор по бокс. Отец Димитър Митов от врачанския храм “Св. Николай” говори за борбата със зависимостите при хората, лишени от свобода, с които работи вече над 10 години. Своя личен опит в борбата с наркотичната зависимост сподели млад мъж, който се е излекувал в православния център във Варна.
 
Участниците в срещата бяха единодушни, че основната причина за огромното разрастване на разпространението и употребата на наркотици, е че младите хора нямат духовни устои. “Липсата на Христос в живота на младите хора ги лишава от спокойствие в този объркан свят. Днес голяма част от тях чувстват страшна самота, която раздира душите им, чувстват цялото равнодушие на обществото и своята изоставеност от този озлоблен и враждебен свят. Те живеят в един бездуховен свят. Много пъти не намират смисъл в своя живот. Нямат никаква поставена цел. И именно тогава, когато не виждат смисъла и не знаят що е то грях и какви са неговите последствия и нямат в сърцето си Бога и Божията благодатна помощ и подкрепа, чувстват празнота, която се заема от греха и порока. Тогава човек тръгва по пътя, който води не само до физическата, но и до духовната погибел” – подчерта врачанският митрополит Григорий. И точно тук е най-важната социална роля на Църквата – да доведе всички при Бога. 
 
Врачанският митрополит Григорий припомни евангелския текст за разслабления, който чакал изцеление в къпалнята Витезда. Болният човек лежал там дълги години и чакал да влезе пръв в къпалнята, в която слизал ангел Господен, защото който влизал пръв след това, получавал изцеление. “Когато Иисус Христос пристъпил към него и го попитал: “Искаш ли да оздравееш?”, той отговорил “Да, Господи, но си нямам човек, който да ме спусне във водата, а когато сам се добера до водата, вече някой друг е влязъл преди мене”. Този зов на разслабления - “Нямам си човек” - е и зов на множеството, изпаднали в зависимост хора. Тези хора, сами, със собствените си сили, е невъзможно да се спасят от тази своя зависимост и тук има нужда от човеци! От човеци, които да протегнат ръка, да покажат любов, да пристъпят със състрадание и милосърдие към нуждаещия се! И да обяснят на този страдащ човек, че Бог не го е изоставил и винаги ще му помогне! И че ние също протягаме своята ръка за помощ и подкрепа!” – подчерта Врачанският митрополит.
 
“Ако научим децата ни не да бъдат консуматори, а да бъдат съзидатели. Ако научим децата ни не да се страхуват, а да знаят какво ще им се случи, ако направят или не направят нещо, те ще станат сами коректив на себе си. И ще знаят, че за всяко тяхно действие ще има последствие, за което те ще носят отговорност и то не само наказателна, а и здравословна, човешка, житейска” – заяви кметът Калин Каменов.
 
По време на дебатите бе подчертано също, че на дневен ред в обществото отново трябва да бъде поставен въпросът за въвеждането на вероучение в училищата.
 
Дискусията, продължила повече от три часа, завърши с набелязването на конкретни инициативи на Врачанската митрополия и Община Враца, които ще са в помощ на наркозависимите и като превенция сред младите хора от региона. За тях ежеседмично ще бъде отслужван акатист пред иконата на Света Богородица “Неупиваема чаша”, пред която вярващите се молят за помощ при различни зависимости. Първият бе отслужен на 26 юни в храма “Св. Николай”, като бе воден от Врачанския митрополит Григорий. Врачански свещеници ще бъдат обучени от отци от Варненската и Великопреславска епархия за работа с наркозависими и техните семейства. Ще бъде проучен опитът на свещеници от Гърция, които работят в най-големия център за наркозависими там – “Кетеа”. Свещеници, богослови, психолози, здравни работници, бивши наркозависими, експерти от Превантивно-информационния център във Враца, ще правят лекции, беседи и психологически консултации. Те ще се срещат с хора, страдащи от различни зависимости, с техни родители и близки, с деца, лишени от родителски грижи, с ученици и с хора, лишени от свобода.