/ Община Видин
Колекцията от литографии „Пейзажи от Долни Дунав - отсам и отвъд“ на Държавна агенция „Архиви“ е подредена във видинската художествена галерия „Никола Петров“. Тя представя 30 литографии от ХІХ в. с панорамни изображения на градове с военни крепости.

Държавен архив – Видин отбеляза Международния ден на архивите

Емилия Николова, началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин приветства организаторите и гостите  на събитието от името на кмета на Общината Огнян Ценков.
„Сигурна съм, че тази изложба ще предизвика интереса на видинчани.

Чрез представените литографии от XIX век ще се докоснем до някогашната атмосфера на градове с военни крепости по поречието на Долни Дунав от различни държави“ – каза Николова. И отправи благодарности към Държавна агенция „Архиви”, Държавен архив - Видин, Художествена галерия „Никола Петров”, с пожелание за успех на културната проява.

Изложбата бе представена и открита от Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин. Тя разказа, че показаните литографии са в жанра „ведута“, появил се в италианското ренесансово изкуство. Този вид пейзажи стават особено популярни с изображенията на древни паметници и забележителности на градовете и с поклонническите маршрути по светите места.

Първата камерна зала за изложби във Видин отвори врати

Графиките от колекцията „Пейзажи по Дунава - отсам и отвъд“ са особено интересни с архитектурата, ландшафта, облеклата на хората - военни и цивилни, корабите и жанровите сценки, свидетелстващи за времето.

Освен че са  достоверни, те притежават и висока художествена стойност с майсторската си рисунка и многообразие. Техни автори са Адолф Кунике, А. фон Саар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини.

Сред творбите има две литографии от района на село Флорентин, изображения на крепостта Смедерево в Сърбия, на видинската крепост, на Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, на тържището в румънския град Калафат, на Гюргево и много други.

Детски празник „Щуроландия“ зарадва малките жители на Видин

Ведутите са направени като самостоятелни листи от албум и са част от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив. Може да разгледате изложбата в Художествената галерия до края на месец юли.