Видин и Бор ще си партнират по програмата между България и Сърбия
Видин и Бор ще си партнират по програмата между България и Сърбия / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков и Мирослав Кнежевич, управител на окръг Бор, Република Сърбия, обсъдиха началото на активното партньорство между двата съседни региона в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Двамата се срещнаха днес, в кабинета на областния управител на Видин.

В срещата участваха заместник областният управител Албена Георгиева и членовете на делегацията, придружаваща управителя на окръг Бор, в състав: Драган Будуйкич, кмет на община Кладово, Радисав Чучуланович, директор, Йован Стингич, началник в администрацията на сръбската община.

В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за реализация на съвместни проекти по приоритетните цели на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Сърбия". Видин и Бор попадат в териториалния обхват на Програмата, включващ регионите, разположени на границата между двете партниращи държави.
„Ще се финансират проекти в областта на развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда. Общият бюджет на Програмата през новия програмен период е в размер на 34 млн. евро", информира заместник областният управител Албена Георгиева, в чийто ресор е българо-сръбското сътрудничество на регионално ниво.

Готовност за стартиране на проекти, свързани с опазването на горите от пожари, подобряването на пътната и водната инфраструктура, развитието на културния и исторически туризъм, обяви кметът на община Кладово. „Търсим партньорство с общини и неправителствени организации на територията на област Видин", каза Драган Будуйкич.

„Имаме голям потенциал и интерес да работим заедно в подкрепа на общините и хората в нашия трансграничен регион", подчерта управителят окръг Бор. От своя страна областният управител на Видин приветства инициативата на сръбските партньори за установяването на активен диалог и тясно сътрудничество между регионалните и местните власти и гражданските структури във Видин и Бор.

Момчил Станков и Мирослав Кнежевич се договориха скоро да се срещнат отново и да продължат в детайли разговора си по предстоящите съвместни инициативи. Предвижда се това да стане до средата на септември във Видин, на разширен форум с участието на експерти и потенциални партньори от двата региона. Организатор и домакин на събитието ще бъде областният управител Момчил Станков.