В Монтана дебатират за правата на децата
В Монтана дебатират за правата на децата / Община Монтана

„Категорично не трябва да допускаме децата да бъдат пренасяни като куфари. Не бива да пришпорваме, която и да е детска съдба, да бъде подчинена на планове свързани със строителство и актуване на сгради“ - това заяви Офелия Кънева – председател на Държавната агенция за закрила на детето в Монтана. Тя пристигна, за да вземе участие в регионален форум „Седмица на правата на детето”, организиран по инициатива на кмета на общината Златко Живков. Във форума участват представители на държавни и местни власти, социални институции и неправителствени организации от областите Видин, Враца и Монтана.

В края на тази година страната ни влиза във втори етап на деинституционализация. Близо 5000 деца в България се нужда от подкрепа. Става дума за момичета и момчета, настанени в домове за деца лишени от родителски грижи и в домове за медико-социални грижи. Броят на децата в тези институции не се променя през последните години, уточни Кънева. Според нея, запазването на числеността се дължи на разширяването на социалната инфраструктура, чрез която се осветляват много повече случай на деца, които се нуждаят от помощ.

„Не бива да забравяме, че деинституционализацията няма за цел да оптимизира държавните разходи. Тя има за цел да върне гордостта на едно дете, достойнството му и да повиши възможностите му за развитие като личност”, каза още председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

В Монтана има 19 ново разкрити социални услуги, насочени към деца и младежи в рискови групи. На тази тема бе и презентацията на кмета Живков пред представителите на агенцията и участниците във форума.