Променят облика на Монтана с над  6 милиона лева
Променят облика на Монтана с над 6 милиона лева / Дарик Враца и Община Монтана

Четири парка и една булевардна алея в Монтана ще бъдат изцяло променени в следващите две години. Това съобщи кметът Златко Живков след подписване на договор с Министерството на регионалното развитие. Проектът е първият етап от изпълнението на Интегрирания план за развитие на Монтана. Безвъзмездната финансова помощ се осигурява по Оперативна програма „Региони в растеж” и е в размер на 5 милиона 713 хиляди лева.  Съфинансирането от община Монтана е 576 000 лв.

Със средствата ще бъдат обновени парковете Калето, Огоста, Монтанезиум, Централна градска градина и бул. „ Хаджи Димитър”.

И в петте зелени зони е планирана рехабилитация на съществуващата алейна мрежа, поставяне на енергоспестяващо осветление монтиране на системи за видео наблюдение, засаждане на нови дървесни видове, храсти, цветя и тревни площи. Обновяване на елементите на парковия дизайн – пейки, перголи, чешми, кошчета за смет, рекламно-информационни табели.

В два от парковете – Огоста и Монтанезиум, ще бъде изградена автоматична поливна система.

За рехабилитацията на Калето са планирани  1 213 271  лв. Паркът е естествена връзка между вътрешността на града, античната крепост и Фердинандския рид. Обособени са пет входа към парковата територия, четири от североизток, по протежение на ул. „Извора“ и един от запад. Площта на целия парк е 47 990 м2.

Променят облика на Монтана с над  6 милиона лева
netinfo

Най-голямата инвестиция - от 1 542 000 лева - ще бъде направена в парк Огоста. Той е  зеленото предверие към градския стадион.  Композицията на парка е решена условно с три зони с различни дейности - рекреация, спортни дейности и места за игра, зона за игра на шах и други тихи игри. Обособени са шест входа към парковата територия, три главни от североизток, югозапад и югоизток и три второстепени от северозапад и югозапад. Площта на целия парк е 32 491 м2. Планира се той да бъде първият заграден парк в Монтана, затворен за посетители през нощта. Така различните съоръжения в него за спорт и забавления да бъдат опазени от хулигански посегателства.

Парк Монтанезиум е зеленото продължение на идеалния център на града към Слънчевата градина в подножието на Калето. Площта на целия парк е 38 951 м2.. Разположен е около езеро Монтанезиум. Стойността на проекта за обновяване  е 1 470 172 лева.

Централната градска градина е най-старият парк в Монтана. Построен е през 30-те години на миналия век, когато кмет на града е бил Гоцо Митов. Площта на целия парк е 21 431 м2. Общата стойност проекта е 826 818 лв.

Булевард „Хаджи Димитър”  е с дължина 580 м. и площ 14 500 м2. Общата стойност проекта за обновяването му  е 1 053 999,85 лв.