/ Община Мездра
Оригинален открит урок на тема: „Виното - страстта на сомелиера“ се проведе в Професионална гимназия „Алеко Константинов“.

Участваха ученици и преподаватели от ПГ по облекло от Бяла Слатина, ПГ в село Габаре, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Криводол. Сред публиката бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова, инж. Петя Личева - експерт по професионално образование, Ерика Йончовска и Юлия Атанасова от Кариерен център-Враца.

Обявиха победителите в конкурса "Свята и чиста република"

Учениците от 11 и 12 клас  - професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“ откриха урока с презентация за виното. Специален гост-презентатор беше заместник-управителят на луксозния хотел РИУ Правец Ризорт Денис Ненчев, който представи по изящен начин избрани бели и червени вина.

Демонстрацията разбули някои тайни от занаята, неизвестни на широката публика, както и тънкостите при сервирането на питието. Присъстващите научиха за специалния съд, наречен декантер, който сомелиерите използват при дегустация на червено вино.

Сомелиерът, който представи тайните на професията.
Община Мездра

Гостите дегустираха бяло, червено вино и розе. Изненада предизвика специфичен уред, чрез който червеното вино може да бъде състарено. Той се използва от производителите на „божествената напитка“ за установяване на вкусовите качества при бутилиране и престой в стъклена бутилка.

Демонстрацията продължи с приготвяне на различни коктейли, с които бъдещите бармани да впечатляват любителите на виното. Организаторите гарантираха, че никой непълнолетен не е пробвал алкохолните напитки.