/ Дарик Враца
За осма поредна година областният комитет на ВМРО-Враца връчи наградата „Будител на годината“, която е за принос в развитието на Враца и утвърждаването на българските културни и духовни ценности.

Този година наградата се връчи на Археологическия отдел на РИМ-Враца. „Смятам, че през тези години създадохме една добра традиция - заслужили хора от нашия регион да бъдат отличени с това звание. Будителството е не само историческо измерение.

Враца е домакин на Национална асамблея на еколозите в България

И днес има хора, които дават своя принос за развитието на културата на врачанския край“, обяви в началото председателят на ВМРО Враца и народен представител Красимир Богданов. „Спрели сме тази година на едни наистина неуморни граждани, които с труда си допринасят за популяризирането, за обогатяването и за развитието на културно-историческото ни наследство. Не само това - тяхното дело е високо патриотично, то спомага за представянето на нашия край, за привличането на туристически поток към Враца.

Винаги сме говорили, че Враца трябва да се утвърди като един важен туристически център и смятам, че дейността на археолозите, на историците, които създават нови обекти в тази посока е изключително важна“.

През годините тримата наградени са изследвали множество археологически обекти, като в момента Георги Ганецовски, който е и директор на РИМ Враца, продължава разработването на неолитното селище „Валога“, край с. Оходен, както и на археологическия обект „Калето“, край Мездра. Доц.д-р Нарцис Торбов, заедно с Александра Петрова разработват средновековния град Вратица, край прохода „Вратцата“, както и обекта край местността „Манастирски дол“.

„Ежегодно във всички тези обекти има нови открития които допринасят за развитието на науката на национално, не само на местно равнище“, подчерта още Кр.Богданов и припомни, че точно Александра Петрова и Нарцис Торбов са инициаторите на Програмата за патриотично възпитание на децата на Враца.

Програмата се осъществява във Враца със съдействието на Красимир Богданов вече години на ред и стана пример за подобни инициативи в цялата страна.