/ iStock/Getty Images
Детските и учебни заведения засега няма да бъдат поставени под карантина
"Учителка в една от детските градини във Враца, е дала положителна проба за заразяване с коронавирус". Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Галина Евденова.

Две паралелки в училища в Плевен са под карантина заради коноравирус

Жената е един от двата положителни случая за заразяване в област Враца,
съобщени по-рано в Единния информационен портал. Родителите на децата от групата, която се ръководи от учителката, са били уведомени веднага, за да не ги водят днес на занятия.

Детското заведение е дезинфекцирано основно по предписание на Районната здравна инспекция (РЗИ). Вторият случай също е на жена.

Двете жени са изследвани по назначение от личните им лекари заради оплаквания. Те са диагностицирани за домашно лечение под лекарско наблюдение. Близките им и контактните в колективите, в които работят, са изолирани.

Двама ученици от школо в столичния квартал „Младост“ с Covid-19

През последното денонощие екипите на РЗИ, са взели 66 проби, включително за превантивно изследване на потребителите и персонала в два от центровете за настаняване от семеен тип в града и на служители в дирекция Социално подпомагане.

Общо в областта активните случаи на коронавирус сега са 40, като 26 се лекуват в домашни условия, а 14 са хоспитализираните заболели. От началото на пандемията са установени 162 случая на заболяването, 116 са излекуваните, а шестима са починали.

"Детските и учебни заведения във Враца, за които стана известно, че има учители, заболели от COVID-19, засега няма да бъдат поставени под карантина"
. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Галина Евденова.

Евденова поясни, че и двата случая на жени с положителни резултати от изследване за коронавирус, съобщени по-рано в Единния информационен портал, са на учителки - едната в детска градина, а другата - в Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин".

"За трети случай на учителка със заболяването - в детската градина във врачанското село Баница, Регионалната здравна инспекция. е подала също информация към РУО-Враца", уточни началникът на управлението. Случаят вероятно ще бъде обявен утре в единната система.

Петима служители в детски заведения в Троянско са с COVID-19

"Учителките са спазвали наложените противоепидемични мерки и са носили предпазни маски в детските и учебни заведения, при занятията с деца, както и в учебните часове, което рязко намалява възможността за пренасяне на заразата", допълни Галина Евденова.

Затова в детските градини са спрени за 48 часа от посещение само групите, в които те са работили, за да се дезинфекцират основно помещенията. Превантивно в изолация са поставени възпитателките в групите, които са имали непосредствен контакт със заболелите.

"Дезинфекция ще има в класната стая, където е преподавала учителката от професионалната гимназия. Предстои РЗИ да даде предписание дали учениците от осми клас по строителната специалност в гимназията, с които е имала учебни часове преподавателката, ще бъде поставена под карантина и ще продължи с дистанционно обучение", уточни Галина Евденова.

Трите учителки са в добро общо състояние и са диагностицирани за домашно лечение под лекарско наблюдение.
БТА