/ iStock/Getty Images
Съдът е признал за виновен 26-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Бяла Слатина за извършен от него опит за кражба на хранителни продукти.

Подсъдимият израснал в многодетно семейство в с. Алтимир, област Враца. Известен е сред местните жители с незаконно проникване в чужди къщи, извършване на кражби. Срещу него се водят досъдебни производства и има множество преписки.

Той знаел, че в съседство с него живеят възрастни съпрузи. Двамата били със здравословни проблеми, трудно подвижни. Ежедневно за тях се грижела дъщеря им, като след 20 ч. ги заключвала и се прибирала в друг дом, при семейството си.

Късно вечерта на 25.09.2019 г. той решил да влезе в дома на пенсионерите, за да си набави храна. Знаел, че те няма да му окажат никаква съпротива, тъй като са на легло.

Подсъдимият прескочил оградата, след което със сила разбил входната врата на чуждия дом. С вътрешната обаче не успял да се справи и се насочил към лятната кухня. Там няколко пъти се опитал да отвори прозореца, но отново безуспешно. След това се прибрал вкъщи, като оставил дактилоскопна следа от дланта си на местопрестъплението.

На следващата сутрин дъщерята на възрастното семейство станала свидетел на разбитата и отворена входна врата на родителската къща, на следите от натиск на другата такава и на прозореца на лятната кухня. Веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112.

Още същия ден полицейски служител провел разговор с 26-годишния мъж, който дал пълни обяснения за извършеното от него проникване в чуждата къща и опита да открадне храна, тъй като се чувствал гладен.

В хода на воденото срещу него досъдебно производство подсъдимият се признал за виновен и дори сключил споразумение за решаване на делото. Впоследствие обаче се отказал от него, като заявил желанието си производството да бъде разгледано по общия ред.

За извършеното престъпно деяние съдът го е осъдил на три месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.