Сувенирната палата остава в стария вид, засега
Сувенирната палата остава в стария вид, засега / Дарик - архив

Без резултат се оказа днешното обсъждане в общинския съвет на бъдещето на Сувенирната палата в центъра на Враца. Кметът на града Калин Каменов бе вносител на докладната, с която поиска общинските съветници да дадат предварителното си съгласие за изготвяне на проект за подробен устройствен план за терена под емблематичната сграда.

Проектът трябваше да обособи нов урегулиран поземлен имот, който освен площта под Сувенирната палата да включва и още три метра напред от сградата в посока фонтана, и върху тази площ в бъдеще да бъде изграден съвременен административно-търговски център. Препъникамъкът се оказаха два фактора - трите метра, които от публична общинска собственост трябваше да станат частна общинска собственост и това, че на повечето съветници не им стана ясно има ли конкретен инвеститор, който се интересува от мястото.

Кметът Каменов подробно обясни, че всички бъдещи инвестиционни намерения ще бъдат обсъдени в общинския съвет, ще има и публично обсъждане с гражданите на Враца, интересът на Общината в новата сграда ще бъде защитен и тя ще запази собствеността си както върху терена, така и върху определена площ от бъдещия търговски център. Аргументи в полза на това, че в този вид сградата на Сувенирната палата е не само грозна и морално остаряла, нефункционална, но и опасна, представи главният архитект на Общината Чавдар Спасов. Той припомни, че сградата е направена през далечната 1969 г. и то като временно съоръжение. През годините са й правени само частични ремонти, които вече не водят до желания ефект.

Множеството мотиви в полза на изграждането на нова сграда на мястото на сегашната Сувенирна палата, включително това, че кметът лично се ангажира да следи архитектурата на тази сграда да е съобразена с тези на останалите сгради в центъра на града, обаче не убедиха болшинството в общинския съвет. Те дори направиха две гласувания с надеждата да се събере необходимото квалифицирано мнозинство за приемането на решението, но това така и не стана. При първото гласуване не достигна един глас, а при второто – два гласа до нужните 25 в подкрепа на докладната.

Калин Каменов коментира това като крачка назад и заяви, че тази докладна ще бъде внесена за разглеждане и на следващата сесия на общинския съвет.

Повече по тази толкова важна тема за врачани очаквайте в предаването “Дарик Северозапад” в ефира на “Дарик” утре след 10 ч.