/ Дарик Враца
Емблематичната сграда на „Старата къща“ ще се превърне в кафе-клуб-галерия. Това бе решено за  заседание на местния парламент във Враца днес. Старинната сграда, която се намира на ул. „Търговска“ във Враца бе любимо кафене на врачани, ремонтирана е преди близо 5 г., но не работи.

Търсят се проекти за младежта и туризма във Враца

Преди броени дни организация, с представител Илин Иванов поиска да вземе „Старата къща“ под наем и да я разработи като кафе-клуб с галерия, където да се показват произведения на местни творци и да се популяризират традициите на територията на Община Враца в областта на художествените занаяти, включително жанрове на изобразителното изкуство, малките пластики и фотографията.

Сградата е публична общинска собственост и е една от символите на град Враца. Предложението за отдаване под наем на обекта, който е с площ от 123 кв. м. бе обсъдено от Общински съвет-Враца.

Във Враца стартира пилотно Единната система за туристическа информация

„Явно тази къща пак ще стане кръчма. В хазната на общината ще влезнат приходи, но дали ще е обществено полезна?“, попита общинският съветник Стефка Мерджанкова.

„Старата къща е емблематичен обект. В комисията по култура сме обсъждали превръщането и в галерия. Сега предложението да стане кафе-галерия е почти същото. Обектът има потенциал като кафе, но дали инвеститорът ще го развие като културен център“, изрази мнението си Красимир Ангелов.

ОбС реши с мнозинство обектът да се даде на търг и след това да се даде под наем. Предстои откриване на търг с тайно наддаване при първоначален месечен наем в размер на 984 лв.