Семинар за участието на доброволните формирования в защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации
Семинар за участието на доброволните формирования в защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации / Областна администрация Видин

Областна администрация - Видин днес бе домакин на семинар на тема „Състояние на доброволните формирования и участието им в дейностите за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации".

„Доброволните формирования ще имат все по-съществена роля в критични ситуации. Ефектът от тяхното участие особено пролича в бедствията, които сполетяха страната ни тази година. Всички се убедихме, че държавните органи, местната власт и гражданите могат да се обединят и да работят заедно в такива тежки моменти", каза областният управител инж. Кръстьо Спасов при откриването на семинара. Като председател на Областния кризисен щаб, той благодари на Видинската противопожарна служба за активното съдействие и доброто сътрудничество при усложнена обстановка.

„В борбата с бедствията е нужно да се обедини потенциалът на всички компетентни институции и гражданското общество. Благодарение на общите ни усилия, не допуснахме човешки жертви при бедствията на територията на региона", подчерта инж. Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) - Видин. Той даде висока оценка на доброволните формирования в Брегово, Ново село и Грамада, участвали в изграждането на защитни диги, укрепването на язовирни стени и почистването на речни корита. „Двама доброволци от Белоградчик участваха в неотложните възстановителни работи в Мизия", отбеляза инж. Генчев.

Директорът на ПБЗН даде насоки за работата на общините с доброволните формирования по места. Той съобщи, че видинската дирекция разполага с подходящи за целта противопожарни автомобили, които могат да се предоставят на общините при поискване от тяхна страна. По думите му, към момента действащите с пожарни коли доброволни формирования са в общините Грамада и Чупрене.

Участниците в семинара бяха информирани за осигурените от държавата възможности за финансиране на организацията и подготовката на доброволните формирования. За обучението на всеки доброволец в бюджета са предвидени по 50 лв., за застраховка „живот" - до 150 лв. и по 1000 лв. - за екипировка и лични предпазни средства на член от доброволното формирование. За участие в обучение всеки доброволец получава възнаграждение за сметка на републиканския бюджет в размер на 100 % от минималната часова работна заплата за страната и по 200 % - при изпълнение на задачи за защита от бедствия, пожари и при извънредни ситуации.

В специална презентация Стилиян Пешев, началник сектор „Превантивна и контролна дейност" в ПБЗН, запозна участниците в семинара с промяната в нормативната база, регламентираща дейността на доброволните формирования. Проведена беше и практическа тренировка за оповестяване на членовете на доброволните формирования чрез системата за ранно предупреждение и оповестяване.

Обучението се проведе по инициатива на РД „ПБЗН" - Видин, в рамките на ежегодните срещи за подобряване на взаимодействието между специализираните органи, общините и общинските кризисни щабове при възникване на инциденти.