Задържаните снощи край Враца, в два товарни автомобила, мигранти са от сирийски и иракски произход, съобщи заместник районният прокурор и говорител на Районна прокуратура - Враца Емилиян Костов. По думите му автомобилите са спрени в рамките на специализирана операция на Агенция „Митници“ за разпространение на акцизни стоки.

Сред мигрантите има малолетни, непълнолетни, жени и мъже, но годините все още се изясняват. Една от жените е била обезводнена, оказана ѝ е помощ, всички са прегледани от медицински екип, общото им състояние е добро, не са установени здравословни проблеми, съобщи и началникът на отдел „Разследване“ от Областната дирекция (ОД) на МВР във Враца Калин Кръстев.  

Вътрешният министър: Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство (ВИДЕО)

Днес се провеждат разпитите на чуждите граждани и все още няма информация за това къде са натоварени, къде е крайната им точка на пътуването, колко пари са платили на каналджиите и др. Тепърва ще се изяснява дали случаите имат общо помежду си или са част от различни канали. Иззети са множество вещи, които имат отношение към извършеното престъпление, каза още заместник районният прокурор Костов.

Той допълни, че предстои задържането на двамата водачи за срок до 72 часа и впоследствие внасяне на искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Образуваните досъдебни производства са по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от две до 10 години.

Прокуратурата ще действа винаги безапелационно в такива случаи, това е един от основните приоритети на прокуратурата, който съответства на политиката на Република България в стремежа ѝ да влезе в Шенгенското пространство, подчерта по повод двата случая районният прокурор Камен Каменов. 
 
Мая Ценова/БТА