Проект на Видин за близо 5 млн. лева получи одобрение
Проект на Видин за близо 5 млн. лева получи одобрение / Дарик-архив

Одобрение на проект „Видинска крепостна система „Калето" получи община Видин, съобщи кметът Румен Видов.Проектът е по ОП „Регионално развитие", Приоритетна ос 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура". Той е на обща стойност 4 845 600 лв. От тях 15% е общинското съфинансиране. Общата цел на проекта е да се възстанови и развие културно-историческата забележителност „Калето", обединяваща запазените Крепостни стени на турско кале с прилежащия ров и капиите „Еничар" и „Флорентин" като я превърне в туристическа атракция от локално и национално значение.

В пространството между Гребна база и крепостта Баба Вида ще бъдат разположени атракции и спортни съоръжения за деца и възрастни и така по естествен начин ще се направи единен туристически маршрут.

По проекта ще бъдат възстановени крепостните стени и ще бъдат създадени туристически атракции за деца и възрастни. Ровът ще бъде запълнен с вода и ще има атракционни лодки, а при Флорентин капия ще бъде изграден подвижен дървен мост. Отгоре на крепостната стена ще бъде реализиран амфитеатър за прожекции и презентации.

По целия туристически маршрут ще се извършват възстановки от обучени аниматори, облечени в традиционни за времето костюми, чиято цел е да представят историята на Видин от античността до днес. По проекта ще бъде внедрена и аудиогид система, която ще позволява едновременно на 6 езика да бъде получавана информация от туристите. Очаква се след реализацията на проекта годишният брой туристи да нарастне с 20%.