/ Община Видин
В Крайдунавския парк във Видин бе открита Алея на здравето. Проектът е финансиран от Регионалната здравна инспекция по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести и е реализиран със съдействието на Община Видин.

Кмет награди ученичка с почетен плакет

„По този начин отбелязваме и Международния ден на здравето - 7 април, а неговото мото тази година е „Остаряване и здраве: доброто здраве добавя живот към годините“ – каза Гергана Джамбова, директор на РЗИ-Видин при официалното откриване на Алеята.

Тя изказа благодарност от свое име и от името на колегите си на Община Видин и лично на кмета Огнян Ценков за оказаната помощ и за това, че са направили възможно реализирането на проекта.

Огнян Ценков инспектира новоасфалтирани улици и междублокови пространства

Ценков изрази задоволството си от добрата инициатива за осъществяването на тази идея – видинчани да имат Алея на здравето: „Тя се намира на атрактивно място в красивия Крайдунавски парк на Видин, в близост до средновековната крепост „Баба Вида“ и е сред най-предпочитаните и посещавани от нашите съграждани.

Сигурен съм, че Алеята на здравето ежедневно ще бъде посещавана от деца, младежи и възрастни, а таблата, които сте поставили със здравно-образователна информация, ще бъдат полезни за всички видинчани и гости на града“. Той допълни, че Общината е предоставила безвъзмездно терена за изграждане на Алеята.

Плакат от Алеята на здравето.
Община Видин

Поставени са 11 табла, предоставящи информация за рискови за здравето фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и други, които са предпоставка за много заболявания.

Събитието завърши с музикална програма, подготвена от Детска градина „Арабела“.