ОДЗ-тата във Враца - с две повече, яслите - оцеляха
ОДЗ-тата във Враца - с две повече, яслите - оцеляха / Дарик Враца

Две детски градини във Враца стават Обединени детски заведения след като общинскияте съветници днес приеха в тях да бъдат разкрити яслени групи. В общинска администрация са постъпили мотивационни писма от директорите на ЦДГ „Детска вселена" и ЦДГ „Звездица".

Мотивационните писма са придружени от поименни списъци на деца на яслена възраст, чийто родители са подали молби да бъдат записани в детското заведение. Проверката, извършена от експерти на дирекция „Култура, социални и хуманитарни дейности" установи , че и в двете целодневни детски градини има свободни занимални, подходяща материална среда и инфраструктура за откриване на яслени групи.

Другото предложение на зам.кмета д-р Шарков - за закриване на детска ясла № 7 не бе прието. Според изнесените данни средногодишната издръжка на 1 дете в яслата значително надхвърля размера на средствата за издръжка в другите детски ясли.

Детското заведение е разкрито през 1972 г., с капацитет 64 места, разпределени в 4 групи, за които са обособени занималня, спални, санитарни и други помещения. От 2007 г.,  вследствие демографските характеристики на района, в който се намира яслата, започва драстичното намаляване броя на децата и снижаване броя на абонатите на детската кухня. В момента от нея се възползват средномесечно 26 деца.  Предложението на зам. кмета бе сградата в бъдеще да се използва съгласно социалната стратегия на общината, като междувременно да  продължи да се охранява от СОТ.

ОТ БСП, „Не така" и ВМРО гласуваха „против" и „въздържал се", „за" бяха от ГЕРБ и НДСВ.