Празничното шествие във Видин.
Празничното шествие във Видин. / Община Видин
Мажоретният състав и духовият оркестър на училището по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ поведоха празничното шествие за тържественото отбелязване Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин. То потегли от музей „Конака”, премина по главната търговска улица на града и се отправи към Крайдунавския парк. В него се включиха учители и ученици, студенти от Русенския Университет „Ангел Кънчев,  възпитаници на детски заведения, представители на културни институти. Сред официалните лица, заедно с кмета на Община Видин Огнян Ценков бяха народният представител Росен Живков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, началникът на Регионално управление на образованието Марийка Василева, заместник-ректорът по Евроинтеграция и международно сътрудничество на Русенския университет проф. Юлиана Попова и др.  

Церемонията по награждаването на изявени дейци в областта на образованието и културата се състоя в Драматичния театър. Слово по случай 24 май произнесе кметът на Видин Огнян Ценков. Той определи празника като „ден, възхваляван и обичан от всички, в който се обръщаме към изконните национални ценности и се прекланяме пред делото на светите солунски братя Кирил и Методий, защото те ни завещават най-ценното богатство – писмеността“. Ценков подчерта историческото значение на създаването на българската азбука, с което се дава силен тласък в развитието на културата и науката и в укрепването на държавата ни. “Искам да изразя голямата си радост затова, че видинчани дълбоко уважават традициите на този ден, а жаждата за просвета и възрожденският дух изпълват сърцата ви. Нашият старопрестолен Видин отдавна се родее с европейските народи и винаги е бил притегателен център за просветени хора и талантливи творци. Благодаря на всички, които се трудят на попрището на образованието, науката и културата. За техния професионализъм, всеотдайност и любов. Благодаря на учениците, студентите и младите хора, които вървят по пътя на знанието и градят бъдещето на България.  Нека днес направим отново своя дълбок поклон пред святото дело на братята Кирил и Методий, които ни дават животворния огън, за да съхраним прекрасната българска реч!” - завърши словото си видинският кмет.

Община Видин връчи традиционните награди на учители и културни дейци, като тази година грамоти получиха всички номинирани. В категория «Образование» за «Учител на годината» в предучилищното образование бе обявена Лилия Ганчева Асенова  - учител в ДГ „Русалка“; „Учител на годината” в началното образование стана Камелия Цветанова Михайлова – учител в СУ „Любен Каравелов”;  „Учител на годината“ в основното образование е  Мария Кочева Пенчева – учител по български език и литература в ОУ „Иван Вазов“; отличието „Учител на годината“ в средното образование отиде при Камелия Младенова Георгиева  - учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”; „Учител на годината“ в професионалното образование се присъжда на Боряна Любенова Борисова – учител по електроника и компютърна  техника в Професионална гимназия  „Проф. д-р Асен Златаров“.
Наградата за принос в развитието на  изкуството и културата  бе връчена на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

От името на министъра на образованието и науката с почетна грамота “Неофит Рилски“ бяха отличени Елка Владимирова Трифонова – старши учител по биология и здравно образование  от  Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, Боряна Любенова Борисова – старши учител по електроника и компютърна техника от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и Златка Руменова Георгиева — директор на ДГ „Детелина“.
Награда, учредена на името на Екзарх Антим I,  за изключителни постижения в учението, бе присъдена на Теодор Емилов Андреев,  ученик от 12 „А“ клас на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, получил най-високото отличие – „лауреат“  от Националната олимпиада по история и цивилизация.
Тържеството продължи с концерт на Ансамбъла да народни песни и танци „Дунав”.