Няма да има проблеми с направленията за специалист
Няма да има проблеми с направленията за специалист / Дарик - архив

Лекарите, подали молби ще получат допълнителни направления, обявиха днес от РЗОК Враца. информацията е по повод публикации в някои медии за очакван недостиг на направления за консултация със специалист.

От касата напомниха, че още през първото тримесечие Надзорният съвет на НЗОК преразгледа Правилата за определяне на броя направления за специалист и назначаване на медико-диагностични изследвания и върна по-изгодните за лекарите моменти в тях. А именно на лекарите и специалистите се даде възможност да надвишават с допълнителни 10% определените им регулативни стандарти - брой медицински направления за консултация и стойност на назначените медико-диагностични изследвания, без предварително разрешение от НЗОК и без компенсация в следващото тримесечие

Надвишението се допуска само за текущото тримесечие и не може да бъде прехвърляно в следващите. Освен първоначалните 10% те имат възможност да  превишават регулативните стандарти и с още 15%, но са длъжни да компенсират надвишението през следващото тримесечие. Неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.

При недостиг на брой медицински направления и средства за назначаване на медико-диагностични изследвания лекарите имат право да подадат молби в РЗОК за отпускане на допълнителни направления и стойност за медико-диагностична дейност. Когато в здравната каса се обобщят и анализират всички постъпили в касата молби, директора на институцията, съобразно резерва с който разполага, разпределя допълнителните средства за изследвания и брой направления за специалист. Допълнителното отпускане винаги се е извършвало в последния месец от тримесечието, като в случая за второ тримесечие ще бъде извършено до 10-ти юни.

За II тримесечие на 2013 г. на общопрактикуващите лекари и специалисти са разпределени общо 39 129 бр. медицински направления за консултация със специалист, 5123 бр. медицински направления за извършване на високоспециализирана медицинска дейност и 383 632 лв. за изследвания.

Голям дял от заделените средства за изследвания отиват за извършване на високоспециализираното изследване - „Ядрено магнитен резонанс", което струва 204.46 лв. До момента РЗОК е заверила 126 бр. направления за извършване на ЯМР.

На база на направена съпоставка между броя на направленията между I и II тримесечие на 2013 г. се наблюдава запазване на обемите, но се отчита намаление спрямо I и II тримесечие на 2012 г.

От РЗОК напомнят медицинските направления за консултация да се използват по предназначение и да не се издават в случаите за явяване на пациенти пред ТЕЛК, за продължаване на болничен лист или за издаване на протокол за отпускане на помощни средства.