Никола Манев: Най-добре се чувствам, когато рисувам
Никола Манев: Най-добре се чувствам, когато рисувам / netinfo

Никола Манев откри за пръв път във Враца своя самостоятелна изложба в голямата зала на Регионална художествена галерия “Иван Фунев”. Експозицията включва над 45 живописни платна, част от които се показват за първи път. Подредени са най-новите му творби, рисувани в последните 6 месеца. При откриването на вернисажа изкуствоведът Мариела Ценова каза за новия цикъл “Раждането на слънцето” : “Няма формула в тези богати и жизнени картини. В тях си вплитат приказното и фантастичното. Африкански маски и тотеми си подават ръка, вписани в артистичния воал и загадъчния рисунък. Изключително ярки картини, с впечатляващ колорит, от които блика оратория на радостни чувства. В дионистичните картини на маестро Манев светът е свързан с пъпната връв на Вселената и вълшебния пир на Светлината”.

Манев е подбрал творбите за врачанската изложба от ателието му във френската столица и от галериите в родния му град Чирпан и Варна.
"Това са едни мои видения, реални и нереални едновременно. Във всяка творба съм запечатал свой спомен и емоция от градовете, в които съм бил ", сподели Никола Манев.
Редица платна са вдъхновени от пътешествията на художника до Алжир, Мароко, Мексико. Има и пейзажи от Враца. Немалко картини третират сюжети от съвременен Париж, където живописецът живее и работи.
Това е 120-ата поред изложба на Никола Манев. Той е автор на повече от 2500 творби, които попълват музейни сбирки и частни колекции по цял свят. Врачани и гости на града ще имат възможност да се насладят на живописните платна до края на месец юни. Инициативата за тази изложба е на врачанския кмет Войслав Бубев, който още преди 6 месеца покани Манев да изложи свои картини в рамките на Ботеви дни 2007.

/чуйте прикачения звуков файл/