Неонатологията в Монтана получи подарък за Бабинден
Неонатологията в Монтана получи подарък за Бабинден / Иван Димитров

Неонатолозите в монтанската болница посрещнаха професионалния си празник 21 януари - Ден на родилната помощ с поредна придобивка за отделението.

Фармацевтична компания дари контролен монитор за непрекъснато наблюдение на жизненоважните функции на сърдечната и дихателната система при новородените.

Мониторът е от ново поколение, на стойност няколко хиляди лева. Той ще замени и  допълни съществуващата апаратура за наблюдение на бебетата. В момента отделението разполага с по 4 монитора и пулсометъра.

„Мониторът е абсолютно необходим за наблюдение на „интензивни” деца, без такава апаратура е немислимо да работим”, каза д-р Антоанета Блажева, завеждащ отделението по неонатология.

Д-р Владислав Иванов, мениджър „Ключови клиенти” във фармацевтичната компания – дарител каза, че в Монтана е едно от добре оборудваните неонатологични отделения в страната, но с оглед обема на работа – около 200 деца годишно,  е бил необходим още един нов монитор, затова фирмата избрала да дари освен на университетските болници, единствено на болниците в Монтана и Русе.

„Поласкани сме, че сме избрани, това е оценка за нашата работа”, благодари д-р Блажева.