/ Община Мездра
В Типченица се проведе XI издание на фолклорния фестивал „Типченица пее“. На площада в селото се стекоха над 500 самодейци - 58 певчески състава, двугласни и тригласни хорове и танцови състави. 
 
Фестивалът започна с поднасяне на венци и цветя на войнишкия паметник и едноминутно мълчание в памет на 57-те жители на Типченица, дали живота си в борбите за освобождение и независимост на България.
 
Кметът на Типченица Георги Георгиев откри единадесетото издание на „Типченица пее“ с приветствени думи към всички участници, организатори и спонсори, без които празникът на Типченица не би могъл да се състои:
 
„Това е ден, в който почитаме паметта на нашите герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България, оставили своя кървав белег в Балканската, Първата и Втората Световни войни. Днес прекланяме глави пред тяхната саможертва, защото през онези мрачни периоди от историята ни, пропити от страхове и безмилостни събития, най-ярко са горели идеалите на онези, чиито сърца са биели за България.“, каза Георгиев.
 

Участници
Община Мездра


Тази година „Типченица пее“ се проведе с конкурсен характер. Да оценяват изпълненията на самодейците бе възложено на преподавателката по солфеж Светла Йорданова, Георги Евденов – художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ и Теодора Пламенова – музикален терапевт и вокален педагог.
 
Перлата на самодейността на Типченица - Тригласен народен хор „Типченски майки“, откри музикалната част на фестивала, доказвайки за пореден път професионализма и упоритата работа на народния хор.
 
Последваха изпълнения на певчески и танцови състави от цяла Северозападна България, а специални гости бяха певиците от село Врачанци, община Добричка.
 
В раздел „Индивидуални/дуетни изпълнения“ бяха присъдени две първи награди – на Мария Иванова от село Охрид и на Дичко Медньов от Царевец. Втора награда бе връчена на дует „Малорад“ от едноименното село. Журито връчи и две трети награди - на Иванина Иванова от село Литаково и на Елизабет Виталиева от Мездра.
 
При народните хорове и певческите групи първо място зае Женска певческа група "Белокаменица" - село Царевец. Втори бяха класирани певците от Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" - село Зверино. Бяха присъдени и две трети места - на Група за автентичен фолклор - село Врачанци, община Добричка и на Женски народен хор - село Челопек.
 
При танцовите състави с първо място се окичиха танцьорите от Група за народни хора "Здравец" - село Спанчевци и Танцов състав "Огнище" - село Челопек, втори се наредиха Детски танцов състав "Звънче" - село Спанчевци, а трети се класира Юношески танцов състав - село Гложене.