Манол Ташков
Манол Ташков / Община Мездра
Огромен интерес предизвика Х-то юбилейно издание на фолклорния фестивал „Типченица пее”. Той се проведе в навечерието на един от най-светлите български национални празници - 6-ти септември. И тази година по традиция, в навечерието на този светъл ден, жителите и гостите на с. Типченица изразиха своята почит и признателност към 57-те достойни местни жители, отдали живота си за Отечеството в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни воини.
В празничния ден бе отслужен молебен за здраве и благоденствие от отец Васил Николов.

Преди официалното откриване на фестивала бе направена историческа ретроспекция на зараждането му. Жителите и гостите на с. Типченица си припомниха, че през 2007 г. родолюбци и ентусиасти начело с кмета Божидар Големанов, с подкрепата на читалищното настоятелство под председателството на Иванка Георгиева, създали фолклорния фестивал „Типченица пее“. Целта му е да  съхранява,  популяризира и предава на поколенията българското фолклорно наследство, да  подтиква  към  издирване, съхраняване  и  разпространение  на  фолклора, както и да представя ежегодно пред гражданите и гостите на село Типченица  културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България. Запалената искра гори като факел вече цели десет години. През това време на сцената на фолклорния фестивал са се изявили над 6 000 изпълнители, запленени от красотата на българската фолклорна песен и самодейци от общините Мездра, Враца, Криводол, Ботевград, Лом, Вършец, Благоевград, Сандански, Добрич, от областите Русе, София и още много други.

Празникът
Община Мездра


Гости на празника днес бяха кметът на община Мездра, общински съветници и кметове на населени места от общината. В словото си инж. Генади Събков отбеляза, че Фолклорният фестивал „Типченица пее“ е празник на българщината. Кметът поздрави организаторите на фестивала и дамите от женски народен хор „Типченски майки” с художествен ръководител Любомир Гешковски. „Мили жени, аз съм сигурен, че голяма част от гостите на фестивала идват в Типченица именно заради вас. С вашия огромен талант правите така, че за Типченица и община Мездра да се знае в цяла България. Благодаря Ви и поклон пред вашия труд! Поклон пред труда на всички самодейци, защото благодарение на вашата енергия и съвременните технологии, картина от Типченица може да достигне до всяка точка на земното кълбо“, каза инж. Събков.

Поздрав към участниците и гостите на фолклорния фестивал отправи и кметът на с. Типченица Георги Георгиев. „Скъпи самодейци и любители на българския фолклор, нека енергията и несломимия български дух бъдат винаги с вас! Благодарение на вашите изпълнения, идващи от сърце и душа, вие ще покажете колко сплотен и талантлив народ сме. Дълбок поклон пред всички вас, които спомагате народното творчество да се предава от поколение на поколение и да „пали“ сърцата на младите“, каза в словото си Георги Георгиев.

В тазгодишното издание на Фолклорния фестивал „Типченица пее“ се изявиха 25 групи от общините Мездра, Враца, Криводол, Лом, Борован, Хайредин, Бяла Слатина, Вършец, Берковица, Георги Дамяново, Роман, Ботевград, от които 12 хорове и певчески групи, 5 танцови състава, 2 дуета и 9 индивидуални изпълнители.

Начало на празника поставиха дамите от Женски народен хор „Типченски майки”. Сред специалните гости бяха и правнука на майстора на родопската каба гайда Дафо Трендафилов – Манол Ташков от смолянското село Гела и на народната певица Гергана Чолакова. Празничната програма завърши с концерт на Представителен танцов ансамбъл „Мездра”, с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и огнено шоу, представено от  театрална трупа „ТЕМП” при Младежки дом Враца с ръководител Георги Врабчев.