Красимир Богданов: Няма да позволим на никой да се подиграва с правата на българите в Западните покрайнини
Красимир Богданов: Няма да позволим на никой да се подиграва с правата на българите в Западните покрайнини / Личен архив

На 19 февруари 2015г. в гр. Босилеград, Западни български покрайнини днес в границите на Република Сърбия се проведе поклонение пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

След панихидата пред паметника на Апостола, множеството граждани и гости поднесоха венци и цветя в знак на почит към българският национален герой.

Народният представител и лидер на ВМРО във Врачанско Красимир Богданов заяви, че Българската държава не може да си позволи, някой да се подиграва с правата на българите в Западните покрайнини. Думите са в отговор на паралелното честване, което бе организирано от Столична община и кмета на Босилеград Владимир Захариев.

„Кощунство е, български институции да всяват разделение сред българите в Босилеград, да неглижират ролята КИЦ, който е единствената институция, която се грижи за културния просперитет и правата на българите там, издава информационни материали, издирва и възстановява разрушените от сърбите паметници на български офицери и войници. Още по страшно и граничещо с националното предателство е твърдението в някои медии, че Външно министерство ще спре финансирането на КИЦ „Босилеград”.

Такъв беше и въпросът ми към министър Даниел Митов по време на заседанието на Външната комисия тази сряда. Слава богу, по думите на Митов, медийните публикации не отговарят на истината, но проблемите си остават. Крайно време е, нашата държава да започне да води адекватна политика по отношение на Западните покрайнини, а и за всички български общности зад граница, заключи Богданов.