Изплатиха над 56 000 лева за избити птици
Изплатиха над 56 000 лева за избити птици / Дарик - архив

Приключи изплащането на обезщетения за умъртвените птици, заразени с Нюкясълска болест в квартал "Младеново" в Лом, съобщаха местният вестник "Ломпрес". Всички собственици на птици, подали заявления и подписали протоколи получиха парични обезщетения от Българската агенция по безопасност на храните. "Изплатени са 56 147,70 лв. на 166 домакинства в ломския квартал, където бе установена Нюкясълска болест по домашните птици", каза д-р Герго Гергов, директор на ОДБХ - Монтана. Той уточни, че са умъртвени 5000 птици в квартала и са предадени на екарисаж.

Псевдочумата по птиците в Младеново бе установена в края на октомври м.г. Съгласно европейското законодателство, всички пернати бяха умъртвени по хуманен начин. Унищожени бяха и птичите продукти, добити в засегнатите дворове. Тогава дворове бяха дезинфекцирани, а пернатите в 10-километровата зона бяха ваксинирани.

Заради регистрираните огнища на птичи грип в областите Видин, Враца и Монтана пък отново забраниха лова. Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се забранява лова и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите. Ветеринарите пък въвеждат постоянни дежурства и преминават в режим на "повишена епизоотична готовност".

Извършват се съвместни проверки с орнитоложките дружества, които разполагат със специални уреди за наблюдения, с които да се следи прелета на диви птици и местообитанията им при кацане. Съвместни проверки се извършват и с ловно-рибарските дружества, а ловците са предупредени, ако намерят умрели птици, да сигнализират. Извършва се постоянен ветеринарно-санитарен контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, а стопаните не трябва да допускат излизане на птици извън дворовете. Фуражите трябва да са покрити, не се допуска и контакт с диви птици.

"Най-важното е, ако стопаните забележат повишена безпричинна смъртност на домашни птици, незабавно да уведомят ветеринарните лекари. Колкото по-навреме констатираме такива случаи и предприемем мерките, предвидени в закона и в екшън-плана, толкова по-бързо можем да ограничим разпространението на заболяването. Масовото му разпространение ще доведе до щети и евентуално заболяване на хора"- каза д-р Антов.

Източник: в. "Ломпрес"