Мездренче
Мездренче
С грандиозен концерт Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ - гр. Мездра отбеляза своята 50-годишнина. В своя поздравителен адрес кметът на Община Мездра инж. Генади Събков подчерта мястото и значението на Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ като продължител на родолюбивото дело и фолклорни традиции на нашите предци. Изтъкна, че танцьорите потапят публиката в „свят от музика, танци и мечти“ и им пожела „успехи в овладяване и разпространение на нашата богата фолклорна култура.
 

Мездренче
Община Мездра

Големият салон в Дома на железничаря се оказа тесен за многобройните, нетърпеливи почитатели, зачели празника на ансамбъла. Забележителното, всепризнато майсторство на танцьорите, неповторимите по своето изящество и пъстрота костюми, любимите хороводни мелодии – всичко се превърна в една феерия от ритъм, музика и багри. Обичаните танцьори от детския ансамбъл и тяхната ръководителка бяха отрупани с цветя и заслужени аплодисменти от признателната публика.
 

Мездренче

Детският танцов ансамбъл е носител на много награди от национални и международни конкурси, фестивали и празници. На петия републикански фестивал на художествената самодейност през 1970 година печели златен медал, а на седмия през 1983 година е удостоен с лауреатско звание. Разнообразният му репертоар обхваща танцови композиции от всички етнографски области на страната. Ансамбълът е покорил много сцени в Румъния, Чехия, Турция, Македония, Сърбия, Гърция. Заслужените аплодисменти на публиката са резултат от много труд, енергия, желание и професионализъм. Настоящ художествен ръководител на ансамбъла е Йоанна Аспарухова.
 
Община Мездра