Интересни проекти на първия Хакатон в северозападна България
Интересни проекти на първия Хакатон в северозападна България / Емилиян Кадийски

Враца бе домакин на първия хакатон в Северозапада, по инициативата Code4.Tech, организиран от Враца софтуер с помощта на много доброволци. В HackVratsa взеха участие 52 участници, разпределени в 14 отбора. Сред тях имаше програмисти, дизайнери и предприемачи, всеки отбор формулира концепция за софтуерен продукт и в рамките на 48 часа реализираха прототип. В края бяха представени всички идеи пред жури от опитни програмисти.

Победител в HackVratsa 2016 стана отборът на CodeMasters, съставен от 5 ученици в 10 клас на ПМГ "Акад. Иван Ценов". Те разработиха забавна приключенска игра, в която участникът преминава през популярни места във Враца и спечелиха пътуване до Европейският парламент в Брюксел. На второ място се класира отборът на Robotics@Vratsa, съставен също от 5 ученици от ПМГ.

Интересни проекти на първия Хакатон в северозападна България
netinfo

Проектът им - система за сигурност, беше изработен с помощта на Ардуино и позволява автоматично заключване на врата и отваряне с чип и въвеждане на код. Трето място зае отборът Vrattsata Dream Team, съставен от 5-ма курсисти на Враца софтуер. Те работиха по задание предложено от Община Враца - онлайн система за управление заетостта на паркоместа в сините зони в града, както и статистика на нарушенията, така че да се вземат приоритетно мерки към най-големите нарушители. От общината проявиха интерес да се продължи работа по проекта, така че наистина да влезе в употреба.

Всеки участник получи награди осигурени от спонсорите.
За нас беше много вдъхновяващо да видим как всички участници измислят умни решения за предизвикателствата на нашия град. И в същото време научават нови неща за програмиране и дизайн, докато работят с приятели.", заявиха от организаторите. И обещаха следващата година отново да има Хакатон във Враца.