МБАЛ "Христо Ботев" Враца
МБАЛ "Христо Ботев" Враца / Дарик Враца
Орл.Цветков: Ще направим всичко възможно лечебното заведение да работи
Емилия Влахова - представител на държавата в общото събрание на врачанската Многопрофилна болница „Христо Ботев“ днес гласува „въздържал се“ на искането на болницата да вземе кредит, с който да погаси част от натрупаните през последните години 12 млн.лв. задължения. „Малко ме изненада тази позиция на държавата“ коментира след събранието изп. директор Орлин Цветков. По думите му болницата няма да може да се справи без кредит и затова сега ще искат помощ от юристите на Здравното министерство за да реши казуса в който са изпаднали.
„Искахме да вземем заем между 5 и 8 млн.лв. Той ни трябваше да покрием огромните лихви, които се плащат за просрочените задължения. Всяка една от фирмите може всеки момент да ни даде на съдия изпълнител и някои го правят, което води и до адвокатски хонорари. Затова ни трябваше заемът.“

Сега ще се опитаме да се справим или с по-малък заем, за който отново ще трябва да получим разрешение от акционерите или да търсим министъра на здравеопазването за друг вид помощ.

„Може би наскоро направените смени по висшите етажи на властта не са дали възможност за подробно запознаване със ситуацията, предположи Орлин Цветков. „Ние сме представили подробен анализ, направили сме преструктуриране на някои отделения, други се закриха, освободили сме 107 човека, над 200 хил.лв. са обезщетенията затова и повече от това не е възможно“. По думите му най-наложителните плащания са за забавените с месец заплати и за медикаменти. „Заемът беше спасение за нас. Много неприятна ситуация.

Ще направим всичко възможно болницата да продължи да работи нормално, ще потърсим вариант за по-малък заем. Всяка една от фирмите, вкл. и тези с които сме се споразумели, чакат да си получат парите, те също имат задължения, имат кредити и затова ни трябваше този заем. Защото във всеки един момент могат да ни запорират сметките и да обявят болницата в несъстоятелност“.

Болницата работи, има договор с РЗОК, лимитът се усвоява, въпреки преструктурирането броят на пациентите и използваемостта на леглата се увеличава. „Затова много благодаря на лекарите, че въпреки забавените заплати, дават всичко от себе си тази болница да работи, реално ако не са те – трудна работа да я има…Ще търсим варианти, ще направим всичко възможно да стабилизираме това лечебно заведение“, коментира още Цветков.

Той стана стана на чело на болницата в края на лятото миналата година и завари всички сметки запорирани.
Представителят на държавата Емилия Влахова отказа коментар с мотива, че не е оторизирана за това.
На заседанието преди гласуването на заема беше прието увеличение на капитала на дружеството с 998 128 бр. акции на стойност 10 лв. Против гласуваха представителите на общините Враца и Мездра.