касов апарат
касов апарат / dariknews.bg
От началото на юни данъчни инспектори от офиса на НАП във Враца са извършили 15 проверки на масови мероприятия - фестивали, концерти, панаири, изложения и др. Съставени са 15 акта за установени нарушения. От проверените обекти 13 са били без касов апарат, а при 2 са констатирани разлики в касата.
Целта на тези проверки е да се осъществи цялостен контрол по спазване на данъчното и осигурително законодателство при провеждането на масови мероприятия. Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите, уточняват от врачанския офис на приходната агенция.

От НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

„Националната агенция за приходите стимулира доброволното изпълнение и се стреми  да подпомага коректните данъкоплатци, но законът се прилага еднакво строго към всички. Проверките на организирани мероприятия ще продължат до края на годината и служителите на НАП ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.“ заяви Ивайло Здравков, директор на ТД на НАП Велико Търново.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg .