/ Десислава Крумова
Приоритетите в дейността на археологическия екип, започнал работа в района на антична Рациария, представи във Видин ръководителят на групата д-р Здравко Димитров. Екипът е започнал разкопки в началото на август и в него са включени Фионера Филипова - директор на Регионален исторически музей-Видин, Иво Топалов от Шуменския университет и Илко Цветков – също от видинския музей. коментира:

Видин очаква двама заместник министри за откриване на Летните вечери на операта и балета

„За шеста поредна година по инициатива на Министерство на културата и Националния археологически институт са въстановени редовните археологически разкопки на един от най-големите римски градове в България-Рациария, обяви доц.д-р Димитров.

През последните шест години археолозите се стремят да върнат ритъма на редовните проучвания след 25 години непрекъснати иманярски набези и въпреки че е най-разрушения архитектурен обект в страната, в него са останали много непроучени зони, които продължаваме да изследваме...

Разкопките започнаха на 6-ти август и ще продължат до 31 август. Отпуснати са 20 000 лв. за теренната дейност и те ще са достатъчни за цял месец разкопки с около 20 работници и археологически екип, за да може да се продължи проучването в три подобекта на римската колония Рациария...“

Доц.д-р Здравко Димитров уточни, че към момента се работи по централната зона, проучвана още през 80-те години от българо-италианска експедиция и наричана „Резиденцията на провинциалния управител“ и около нея се разкриват сгради от късната античност.

Във Видин изграждат сцената и трибуните за оперния фестивал

Идеята е по време на това проучване да се приключи с изследването на сградата, която свързва сградите от този период с късноантична баня, проучена спешно поради иманярските набези още през 2013 г.

Ръководителят на археологическия екип коментира, че ще бъде проучван и римският град  Бонония, намиращ се под съвременен Видин и по-точно частта зад Професионална гимназия „Вела Пискова“, където ще съдейства и община Видин с работна ръка, назначени по социалните програми хора.

Фионера Филипова, директор на видинския исторически музей коментира, че разкопки се правят в момента и в две пещери в района на Белоградчик. През септември започват проучвания на бронзовия некропол в с. Балей, община Брегово, а през октомври в неолитното селище в село Майор Узуново, община Видин.