Огнян Евгениев
Огнян Евгениев / Петя Димитрова
Между 12 и 15 дела месечно разглеждат петимата съдии на Административния съд в Монтана Това съобщи председателят му Огнян Евгениев на среща с журналисти по повод 10-годишнината от откриването на административното правораздаване в Монтана и в България.
„През тези години доказахме своята ефективност и полза по отношение на обществото и гражданите” -  заяви Евгениев. Той подкрепи твърдението си с факта, че 91 на сто от делата са приключени в рамките на  тримесечен срок от образуването им,  при касационните дела – глобите и административните наказания, процентът е 100.

Административното правосъдие в България е на  второ място по бързина в ЕС. През годините органите на администрацията привикнаха с изискванията на Административно процесуалния кодекс, отбеляза  Евгениев. Тази година има намаляване на ръста на делата на фонд „Земеделие”. Все по-малко става обжалването на административни актове на държавната институция. През годината голяма активност е показала Окръжната прокуратура в Монтана, заяви председателят на Административния съд в града. 20 са обжалваните подзаконови актове на колективните органи на местно самоуправление или общинските съвети.

Огнян Евгениев отчете ръст на делата за възобновяване на производствата  за налагане на  административни наказания.  Той обясни тенденцията с  тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което обръща принципа на правораздаването. Административно-процесуалният кодекс сега е приоритетен при правораздаване пред Наказателно-процесуалния  кодекс.  Например когато някой бъде заловен от органите на реда, че шофира без свидетелство за правоуправление, той търпи както наказателна - отнемане на правото да бъде шофьор за определено време, така и административна отговорност – глоба.  При положение, че му бъде наложена глоба, може да отпадне наказателната отговорност.