Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Инцидентът станал във Врачанското село Баница
Окръжна прокуратура– Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 20-годишен мъж без книжка, причинил катастрофа, при която е загинало момиче.

Обвиняемият не притежава свидетелство за управление на МПС. Въпреки това на 5 август 2020 г., в с. Баница, област Враца, той управлявал лекия автомобил на брат си, м. „Фолксваген“, без негово знание.

Кола падна в дере в Хасковско, има пострадали

В центъра на селото обвиняемият качил в колата трима и потеглил към бензиностанция. След зареждане с гориво, навлизайки в участъка преди входа на с. Баница, обвиняемият натиснал рязко педала на газта и увеличил скоростта на движение на автомобила до 122 км/ч. С това действие неправоспособният водач нарушил Закона за движението по пътищата – забрана за шофиране с 90 км/ч в конкретния участък. Излизайки от ляв завой, при мокро пътно платно, управляваният от него автомобил загубил сцепление на гумите с асфалта и напречна устойчивост. Превозното средство продължило движението си неконтролируемо, преминало по диагонал лентата за насрещно движение и се ударило в ствола на крайпътно дърво. Вследствие на сблъсъка се откъснало предното ляво колело на автомобила заедно с окачването.

Под действието на инерционните сили и преминаването през отводнителната канавка колата се преобърнала и се установила в тревната площ върху тавана си.

Свидетел на пътния инцидент подал сигнал на телефон 112. Пристигналият на място екип на спешна помощ констатирал смъртта на 15-годишното мимиче. Другият пътник – 20-годишният Л.А., бил транспортиран за лечение в болница.

Пиян шофьор с 3,09 промила алкохол катастрофира в Свиленград

От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на момичето се дължи на открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние несъвместимо с живота. Пострадалият Л.А. получил средна телесна повреда, причинила трайно затруднение на движението.

Според вещите лица, изготвили съдебна автотехническа експертиза, причина за настъпилото ПТП е превишената скорост на движение на управлявания от обвиняемия автомобил.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.