11 проекти предсатви Румен Видов на конференция в Германия
11 проекти предсатви Румен Видов на конференция в Германия / снимка: пресцентър на Община Видин

Стратегията на Европейския съюз за развитието на Дунавския регион е обсъдена на двудневна конференция в германския град Улм. На нея  присъства и кметът на Видин Румен Видов, заедно с представители на местни и централни власти на държави по поречието на р.Дунав, членове на Европейската комисия и Европейския парламент.

Румен Видов съобщи, че община Видин участва общо с  11 проекта, водещи от които са изграждането на Дунав парк Видин - Калафат и създаването на университет във Видин. „Ще отстоявам до край интересите на Видин в тази насока, защото това е една изключителна възможност да изпъкнат достойнствата на този край по поречието на Дунав", подчерта Видов.

Видинският кмет поясни, че подготвените и одобрени проекти ще се финансират от фондовете на ЕС, по плановата схема 2007 - 2013 година. След този период финансирането ще се осъществява от специално открит фонд за проекти, насочени към развитието на дунавските региони.

В стратегията за развитието на Дунавския регион са заложени три основни стълба - свързаност; екология; икономика и социално развитие. На първата конференция в град Улм е подчертана необходимостта от проекти, насочени предимно към създаване на по-благопоприятни условия на живот в тези региони. 200 милиона европейци живеят по поречието на Дунавския басейн.

Следващата конференция, на която ще продължи работата по изготвянето на Дунавската стратегия, ще бъде на 25 и 26 февруари в Будапеща, Унгария, съобщи пред медиите Румен Видов. На нея ще бъде обсъждано социалното, икономическото и човешкото развитие. Транспортът и навигацията ще бъдат обсъждани във Виена, Австрия, и Братислава, Словакия, на 19 и 20 април. Управлението и кооперирането ще бъдат дискутираните теми в Русе и Гюргево (Румъния), на 10 и 11 май.

Петата, заключителна конференция ще се състои през месец юни в Констанца (Румъния), след което стратегията ще бъде предложена за одобрение от ЕК и ЕП.