Земеделският министър заяви подкрепа към българските семепроизводители
Земеделският министър заяви подкрепа към българските семепроизводители / DarikNews.bg

Необходима е наредба, която да регламентира дейността на българските семепроизводители и частните апробатори, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. В Арбанаси той се срещна с представители на Националната асоциация за семена, за да обсъдят най-наболелите проблеми в сектора. Има подготвена наредба, която обаче не е била подписана от предишния земеделски министър Мирослав Найденов. В момента само Изпълнителната агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол дава сертификат на семената. На Запад този проблем е решен с наличието на лицензирани лаборатории към съответните зърнопроизводителни бази. Затова и българските семена не са конкурентоспособни, тъй като тяхната себестойност се повишава след сертифициране, обясняват от бранша.

Семепроизводството на България е важен отрасъл, който през последните години е оставен малко назад, затова реших да подам ръка на асоциацията на семената, каза министър Греков.

Семепроизводството отдавна е в основата на българското земеделие и имаме силни традиции в него. Имаме институти, които се занимават със семепроизводството на полски и зеленчукови култури и в миналото сме изнасяли значителни количества семена. Но сега има проблеми, които спъват този отрасъл и позволяват навлизането на чужди семена в нашата страна. Това не е лошо, но трябва да се подкрепя българското производство", каза Димитър Греков. У нас има няколко основни института, които произвеждат семена и в които са заети значителен брой учени - в Карнобат, Генерал Тошево, в Пловдив и др.

В момента семепроизводителите ползват субсидии на общия принцип на земеделските производители, но секторът има нужда от държавна подкрепа,  категоричен е министърът. Той съобщи още, че в момента тече ревизия на дейността на земеделското министерство от последните години и резултатите от проверката ще излязат съвсем скоро. Има нарушения, но не са сериозни, ще ги обявим след седмица, каза Греков. В работата си той ще стъпи на приемствеността, която е добра за българското земеделие. Трябва да вървим към устойчиво развитие на земеделието във всички сектори, да дадем равен старт и да помогнем на онези сектори, които не са доразвити като зеленчукопроизводството, био- и семепроизводството и животновъдството. Най-вече трябва да осигурим пазар на българските производители, подчерта земеделският министър. Той обяви, че ще има заместник в министерството, който ще бъде обединителна фигура и ще представлява браншовите организации, бизнеса, образованието и науката.