Добромир Добрев среща
Добромир Добрев среща / netinfo

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев посрещна в Гербовата зала успели в науката и изкуството горнооряховчани. Срещата се провежда за трета година в рамките на празничните за Горна Оряховица дни. На срещата присъстваха и народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, заместник-кметът Йорданка Кушева, секретарят на Общината Анелия Димитрова и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Милена Николова.

„За мен е чест да се срещнем отново. Всяка година тази среща е поредното доказателство, колко много успели горнооряховчани има у нас и в чужбина”, приветства гостите инж. Добромир Добрев.



Инициатор на срещите е общинският съветник инж. Павлинка Николова, която трета година прави интервюта с горнооряховчани, постигнали върховете в своята професия в България и по света на страниците на вестник „Седмицата”.

Тази година сред гостите на кмета бяха проф. д-р Лъчезар Дачев – декан на Юридическия факултет на Русенския университет; чл. кор. проф. д-р Васил Николов – археолог, зам. председател на БАН; Валентин Миновски – вокален педагог с 20 години преподавателска дейност в университети във Великобритания; проф. д-р Благовеста Константинова – един от малкото концентиращи преподаватели от Музикалната академия; адмирал Георги Мотев – бивш зам. началник на Военоморските сили; проф. Драгомир Лалчев – преподавател в Югозападния университет в Благоевград и БАН, проф. д-р Кирил Кабакчиев от ВГУ „Св. св. Кирил и Методий”; доц. арх. Валери Иванов – зам. ректор на ВИАС; доц. Пламен Гацов – инвазивен кардиолог; професорът по бионика Евгени Дюкянджиев.

Срещата се превърна в своеобразна дискусия по най-големия проблем не само на Горна Оряховица, но и на България – как да се удържи демографския срив, как да се запазят младите хора в страната и в малките градчета. Някои от участниците в срещата директно предложиха своята помощ и направиха конкретни предложения, с които да са полезни на общинския екип.

Проф. д-р Васил Николов предложи да свърже местната власт с регионалния център на БАН във В. Търново, за да се ползва помощта на всички институти на Академията. Той повдигна темата за обновяване на Историческия музей и за намиране ежегодно на средства за реставрация и консервация на крепостта Ряховец и другите археологически обекти в региона.



Доц. Валери Иванов предложи помощта на своя университет за регионални изследвания и проектиране и върна старата тема за обединяване на усилията на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец за общо развитие.



"Аз съм тук, защото Горна Оряховица е тази част от живота ми, която ме е направила това, което съм сега. Ние всички бихме искали да върнем жеста към родния град, който ни дал основата", обобщи мнението на участниците в срещата доц. Иванов.