/ netinfo
На празника Възнесение Господне 17 май, четвъртък в едноименния музей - Патриаршески храм на хълма Царевец, ще бъде отслужена света литургия.

Началото на празничната утреня е в 8:00 часа, последвана от светата литургия с начален час 10:00 часа.

Великотърновската Света митрополия със съдействието на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов канят всички християни молитвено да участват в празничната евхаристия в Патриаршеския храм на Второто българско царство.

Светата литургия ще бъде под предстоятелството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с епископ Сионии, игумен на Троянския манастир, архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир, свещеници от Великотърновска епархия и други от БПЦ.
 
На църковен събор в Лампсак (Мала Азия) в 1235 г. Търновската патриаршия е призната в ПЕНТАРХИЯТА за една от петте първенствуващи църкви и наречена „стълб на православието”. Седалището на тогавашната Българска патриаршия се намира върху най-високата точка на крепоста „Царевец”. В средата на патриаршеския замък е патриаршеската църква „Възнесение Господне”.  

Според Бориловия синодик, тя е наречена „майка на църквите”. Тя носи спомена за четиринадесет патриарси на Българската църква. Сега в Нова България след досточтúмите Кирил (1953-1971) и Максим (1971-2012), нинездравствующия Първосветúтел е Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски.
 
Сега за нас е дадено време, свобода и възможност да измолим Светия Дух, та да се върне в Дома Господен и закриля Велико Търново и Отечеството ни любезно България!