Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище
Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище / dariknews.bg
Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище
32531
Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище
Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище
  • Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище
  • Учениците намаляват, растат случаите на агресия в училище

Учениците във Великотърновска област продължават да намаляват с всяка изминала година, стана ясно по време на традиционната есенна работна среща, организирана от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново, ръководството на МВР, директори и учители от областта. Началникът на инспектората Розалия Личева отчете работата през изминалата учебна година и в навечерието на новата очерта приоритетите на областната образователна политика.

Най-много ученици се обучават в общините Велико Търново и Горна Оряховица. Тенденция на нарастване броя на децата в училище се наблюдава само за Велико Търново, коментира Розалия Личева. От 105 училища в цялата област, в 34 се обучават под 100 ученици. Най-много такива малки училища има в община Лясковец. Най-малките школа пък се намират в Средно село, Михалци и Стамболово.

Чуйте повече от Розалия Личева в първия звуков файл.

През последните години се наблюдава намаляване на броя на отпадащите от училище ученици, но пък се увеличават младежите с проблемно поведение, посочват още от инспектората. 67 прояви на агресия са отчетени през миналата учебна година в 12 училища от областта. Тези цифри обаче са нереални и повечето случаи на агресия сред учениците се спестяват от училищните директори, смята Розалия Личева.

Шест мобилни екипа на Регионалния инспекторат са направили 105 проверки във всички училища през миналата учебна година. Съставени са над 350 констативни протокола и са обработени 89 жалби, сигнали и предложения, посочи Личева. Констатирани са пропуски в контролната дейност на директорите, установено е, че те не посещават редовно часовете по отделни училищни предмети. Засечени са и пропуски при водене на училищните дневници и ученическите книжки, неточности в отчетите и протоколите с фабрична номерация.

За още нередности- чуйте втория звуков файл.

Шефката на инспектората обаче похвали училищните директори за добрата им работа по проекти и програми на Министерството на образованието, науката и младежта. За миналата година Великотърновска област се нарежда в средата на класацията за успешно усвояване на средства от училищата по различни проекти, допълни Розалия Личева.