Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда
Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда / DarikNews.bg, архив

Илиян Здравков, обвинен в убийството на 23-годишната студентка Вероника, заяви в съдебната зала, че съжалява за стореното. “Малко е да кажа, че съжалявам, наистина”, промълви 40-годишният рецидивист, след като бе прочетен обвинителният акт срещу него. Майката и бащата на Вероника заявиха пред журналисти, че не вярват на думите на Здравков и според тях това е трик, за да избегне най-тежката присъда. Трайчо и Надя Трайкови бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Те предявиха иск за 200 000 лв. кръвнина.

Великотърновския окръжен съд даде ход на процеса срещу Илиян Здравков, като реши процесът да се гледа по съкратената процедура. Такава възможност е предвидена в Наказателния кодекс, ако подсъдимият признае вината си, какъвто е и случаят с 40-годишният Здравков. Максималното наказание, предвидено в закона за подобно престъпление, е 30 години затвор, обясни служебният защитник на подсъдимия Кирил Станчев. По думите му Илиян Здравков искрено се разкайвал за стореното от него злодеяние. Съдът счете, че неговите самопризнания отговарят на събраните доказателства. Близо час окръжният прокурор Цани Попов чете обвинителния акт срещу подсъдимия. Процесът продължи с показване на 3-часов видеоматериал на следствен експеримент с участието на подсъдимия и разследващи и с предявяване на веществени доказателства. Тричленният съдебен състав вероятно ще излезе с присъда срещу рецидивиста утре.

По-рано днес близките на Вероника Здравкова поискаха най-тежкото наказание за нейния убиец – доживотен затвор. Роднини, приятели и колеги на убитото момиче се събраха тази сутрин пред съдебната палата на мирен протест. Родителите на момичето Трайчо и Надя Трайкови бяха категорични, че 40-годишният Илиян Здравков, подсъдим по процеса, трябва да получи доживотна присъда без право на замяна. Почернените близки носеха цветя и портрет на покойното момиче.  Минути преди процеса Петко Ганчев и инициатори от Велико Търново връчиха на бащата на Вероника подписка, подкрепена от над 4000 души, с настояване за връщане на смъртното наказание.