Търновска царица блестя в Румъния
Търновска царица блестя в Румъния / Търновска царица

Любителска танцова формация „Търновска царица”, с художествен ръководител Георги Радев, участва в официалната програма по случай честванията на „Конски Великден” (Тодоровден) в румънския град Търговище.

Фолклорната група пътува по покана на Асоциация „Заедно”, на българите в Търговище, със съдействие на Надежда Владимирова – директор на ОУ „Димитър Благоев” във Велико Търново

Българската общност в Търговище населява квартал „Матей Войвода” и наброява около 3 000 души, които с нетърпение очакваха танцьорите. С танците „Северняшко настроение”, „Дряновските булки”, „Шира на мегдана”, „Черкезки ритми”, „Шопска ръченица” и песните на народната певица Соня Костуркова, танцовият състав от Велико Търново плени публиката.

След представлението председателя на асоциацията на българите в Търговище- инж. Василе Костаке, благодари на търновския ансамбъл за танците и ритмите, които стоплиха сърцата на сънародниците ни зад граница и им подари баница.

Празникът,  който местните българи наричат „Тудорина” или „Конски Великден”, бе съпроводен по традиция  с дефиле на коне и демонстрации на уменията на седлото. Бе показана и земеделска традиция от България – оран с кон и плуг.