Стипендианти представят АРТ инвитро в градска среда
Стипендианти представят АРТ инвитро в градска среда / netinfo

Мащабна художествена инсталация, резултат от работата на ученици от три художествени гимназии, ще бъде представена на 17 август (събота) от 20.30 ч. пред сградата на Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Авторите са стипендианти по мярка „Закрила на деца с изявени дарби“ на Министерство на културата. Те участват в обучение по програмата за подготовка в областта на съвременното изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

Инсталацията се реализира в рамките на уъркшоп, воден от д-р Добрин Атанасов и Любен Кулелиев – преподаватели в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Концепцията, изведена от участниците, е насочена към търсене на символични връзки между съществуващото художествени образование, практиките на реализация на художниците в публичното пространство и информираността и отношението на публиките и обществото към изявите на съвременното изкуство.

В основата на заложената артистична идея е непосредственото въвличане на изкуството в градската среда и пряката провокация към жителите и гостите на Велико Търново към осмисляне на съвременното художествено присъствие в обществените градски пространства. С реализирането на подобна художествена акция, младите автори осъществяват процес на своеобразно „инвитро оплождане“ на естетическите нагласи и представи за мястото на художниците и изкуството в съвременното общество.

В обучението участват ученици от специалностите „Интериорен дизайн“, „Рекламна графика“, Дърворезба“, „Иконопис“, „Керамика“, „Силикатен дизайн“ и „Художествена тъкан“ на Националните гимназии за приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна, „Св. Лука“ – гр. София и „Проф. Венко Колев“ – гр. Троян. Продължителността на учебната работа е една седмица, като основна част от нея се осъществява в тревненската художествена гимназия.

Реализацията във Велико Търново се провежда като част от фестивала „Арт лято 2013“ с помощта на община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Обучението на стипендианти се финансира от Министерство на културата на Република България по мярка „Закрила на деца с изявени дарби“. Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.