Само 5-годишните в Златарица тръгват в предучилищни групи, община Лясковец закрива две училища
Само 5-годишните в Златарица тръгват в предучилищни групи, община Лясковец закрива две училища / Sofia Photo Agency

Единствено община Златарица от великотърновска област ще бъде пилотна в кампанията за обхващане на 5-годишните деца в задължителна форма за обучение. Останалите девет общини не са подписали декларацията, предложена от образователното министерство, тъй като все още не е законово регламентирано. Това стана ясно на днешната среща, която се проведе в Областна администрация за готовността на общините за новата учебна година. В нея участваха заместник-областният управител Любомира Попова, началникът на Регионалния инспекторат по образование Розалия Личева и експерти.

Повечето от общините са декларирали готовност със свободни бази за обхващане на децата в предучилищна възраст за задължително обучение. В повечето от тях след съвместната проверка на отдел „Образование" и РИОКОЗ не са констатирани нарушения.

Единствено в община Лясковец има оптимизация на училищната мрежа и новата учебна година ще започне с две училища по-малко. В част от общините се наблюдава тенденция на намаляване броя на записаните деца в детските градини и училищата във връзка с миграционни процеси в градовете.

Общините в областта са обезпечени с учебни помагала и учебна документация, стана ясно още по време на срещата. В някои вече са приключили или вървят към финализиране процедурите по определяне на доставчик на горива и специализиран транспорт. Извършени са обезопасителни мерки на детските и учебните заведения и дворове. Представителите на всяка община отчетоха и извършените ремонти по учебните заведения и детските градини, като част от тях са извършени със собствени средства от делегираните бюджети, а други с общински средства или пари по ОП „Регионално развитие".