студенти
студенти / netinfo
Правителството ще подкрепи исканията на Националното представителство на студентските съвети за промяна на диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това стана ясно от публикувания проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 129 на Министерски съвет от 2000 г. за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт.
Промените се инициират и във връзка с проведена среща, която се състоя в к.к. Боровец в средата на м. Март 2017 година. В нея участваха представители на ръководството на НПСС, Студентските съвети и представители на спортните катедри във висшите училища. Още тогава Министърът на младежта и спорта - Проф. Даниела Дашева, пое ангажимент да бъде изготвено мотивирано предложение за промяна на ПМС №129.

Правителството предвижда да предложи изменение и допълнение на Постановление № 129 на Министерски съвет, чиито заложени текстове се отнасят до увеличение на средствата, които се осигуряват от държавния бюджет и от бюджетите на общините и следва да бъдат използвани за повишаване на спортната активност на учащите в страната.
Приемането на предлаганите изменения и допълнения е свързано с искания поставени от Национално представителство на студентските съвети, които още в началото на годината поискаха двойно увеличение на средствата, които държавата осигурява за спортна активност.

Основната промяна, която поставиха от НПСС, е свързана с минималните диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт, регламентирани в чл. 1 от ПМС №129 от 2000 г.
Основните мотиви на студентските представители са, че средствата за спорт, които предоставя държавата, не са променяни от 2006 година. Същевременно за периода 2006-2017 г. размерът на минималната работна заплата за страната е нараснал от 160 лв. през 2006 г. на 460 лв. през 2017 г.

Увеличаването на предоставяните парични средства ще доведе до увеличаване на общия размер на необходимите средства с 3 186 894 лв. и ще засегне социална група, която обхваща над 1 000 000 деца в детски градини, ученици, студенти и курсанти.
Въпросът със средствата за спортна дейност по смисъла на ПМС №129/2000 година е дискутиран с властимащите и отговорните институции през 2008, 2009,2011,2012, 2014 и 2016, когато организацията многократно е поставяла необходимостта от промяна, свързана с политиките за насърчаване на младите хора към спортна активност.
Средствата се предоставят за бюджетна година и са на база одобрени проекти, съгласувани със Студентските съвети, в които не по-малко от 50 % от сумата е предвидена за провеждане на спортни празници, транспорт във връзка с участие в между училищни състезания и други активни спортни занимания, създаващи навици за системни занимания със спорт и здравословна физическа активност. До 50 % от сумата по проекта може да бъде предвидена за закупуване на спортни уреди и пособия – топки, гимнастически пособия и др.