Оптимизиране на разходи за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Т. Тодоров
Оптимизиране на разходи за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Т. Тодоров / DarikNews.bg
Оптимизиране на разходите за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Тодор Тодоров
45337
Оптимизиране на разходите за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Тодор Тодоров
Оптимизиране на разходите за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Тодор Тодоров
  • Оптимизиране на разходите за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Тодор Тодоров
  • Оптимизиране на разходите за чистота и осветление в общинския бюдет иска кандидат-кметът Тодор Тодоров

Община Велико Търново има най-високите местни данъци и такси сред 28-те областни града. Това обяви кандатът за кмет Тодор Тодоров от коалиция „Промяна за Велико Търново". Екип от експерти е изготвил обстоен анализ на основните показатели в бюджета на Общината, като е направено сравнение със сходни и по-големи общини.

Пълен финансов одит на бюджета, обществените поръчки и разпореждането с общинска собственост обеща да направи Тодор Тодоров. Според него Общината трябва да се ангажира пряко с някои от икономическите дейности като чистота и осветление, а не да ги възлага на външни изпълнители и концесионери. Тодоров се ангажира да възстанови общинското предприятие "Комунално стопанство", което ще направи услугата максимално евтина, ще завиши контрола, а от там и качеството.

Чуйте първия звуков файл.

Въпреки относително високите данъчни приходи на човек от населението, разходите за поддържане на уличната мрежа например остават по-ниски дори от общини с два пъти по-малко приходи от данъци, посочи Тодор Тодоров.

Най-голям приходоизточник е таксата битови отпадъци. На човек от населението във Велико Търново таксата средно е 75 лв., при 50 лв. в Благоевград и 44 лв. средно в Пазарджик. Въпреки високата такса смет тези приходи, които формира общината не са достатъчни и те се финансират допълнително с близо 2,5 млн. лв.

Разходите за чистота във Велико Търново са по-високи от тези в София, където освен извозване на отпадъците, общината плаща и за балиране. В сходни на Велико Търново градове тези разходи са между 50 и 100% по-високи. Част от тези данъчни приходи финансират дефицита в сектора чистота, останалата част от прохода би трябвало да предполага една много качествена услуга, в сравнение с други общини, коментира Тодоров. По думите му се наблюдава слаба прозрачност на разходите, като понякога над 50% от разходите по съответното перо са отчетени в графа "Други", което не позволява обществен контрол и анализ на ефективността на тези разходи.

Според Тодоров в бюджета са заложени нереалистични приходи, което крие реална опасност от неизпълнение. Философията на този бюджет не стимулира собствена икономическа дейност и растеж, нямаме резерви в ставките на данъците и таксите, като те са максимално високи, подчерта кандидатът за кмет.

Чуйте още във втория звуков файл. 

Коалиция "Промяна за Велико Търново" и кандидатът за кмет Тодор Тодоров предлагат няколко решения на проблемите в бюджета - оптимизиране на разходите за чистота, администрация, почивно дело и осветление, както и активизиране на икономическите дейности, използвайки местните дадености като транспортно-географско положение, близостта до жп гарите и летището в Горна Оряховица, пристанище Русе и двата университета.