Обявиха новите почетни граждани и носители на награди за празника на Велико Търново
Обявиха новите почетни граждани и носители на награди за празника на Велико Търново / снимка: DarikNews.bg

С 34 гласа „за” Общинският съвет в старата столица избра напълно единодушно новите почетни граждани и носителите на наградата „Велико Търново”. По традиция тържествената сесия се проведе в Музикално- драматичния театър „Константин Кисимов”, където се събраха десетки общественици и старостоличани.

Събитието уважиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, нейният заместник Иван Иванов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и народен представител от региона Цветан Цветанов, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник- председателят на парламентарната група на АБВ ген. Михо Михов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, представители на посолства, побратимени градове, кметове на общини.

Заседанието започна с националния химн на страната и химна на Велико Търново, изпълнени от хор „Кантилена”. Началото на сесията бе дадено от председателя на местния парламент Николай Ашиков, който поздрави всички присъстващи. „За пореден път имаме повод да се замислим какъв късмет е да живеем на място, където всеки камък пази история, а уличките разказват легенди”, каза от трибуната той. Ашиков прочете и решенията за удостояване със званието почетен гражданин на Велико Търново на общественика Велика Иванова и на маестро Михаил Дюлгеров.

Велика Иванова бе дългогодишен началник на отдел „Култура” в общината. „Сред нейните заслуги за Велико Търново са честванията на 800 години от възстановяването на Второто българско царство, националните чествания на Деня на независимостта, възстановяване на празника на старата столица, реализацията на първия ръкописен препис на Паисиевата история”, изброи проф. Хитко Вачев, който е част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й за престижната титла.

„Аз съм убедена, че Велико Търново е и ще бъде духовната и културна столица на България. Знам, че когато нашето поколение си отиде ще сме оставили нещо, но съм убедена, че младите, които ще дойдат ще направят града ни още по- красив и по- достоен”, каза Велика Иванова, след като кметът Даниел Панов й връчи отличието.

Обявиха новите почетни граждани и носители на награди за празника на Велико Търново
netinfo

Титлата почетен гражданин бе присъдена и на създателя на ДЮФА „Българче” маестро Михаил Дюлгеров. „Ансамбълът е културен феномен и емблема на Велико Търново. Има многобройни награди и разнася славата на българския фолклор на три континента”, каза общинският съветник от АБВ Николай Илчев, който също е възпитаник на фолклориста.

С голямо вълнение маестро Дюлгеров прие наградата и обясни, че е вложил половинвековен творчески труд в областта на художественото фолклорно изкуство. „Дейността ми е свързана и с издирване и съхраняване на фолклора от търновския край. Издирил съм над 2 000 песни, обичаи, игри, поговорки и гатанки, а 500 от тях издадох в книга”, каза  новият почетен гражданин. Той подари екземпляри от изданието на председателя на Народното събрание, на кмета и на председателя на Общинския съвет.

Почетните граждани лично поздрави председателя на парламента. „През годините сте вложили безкраен труд, така че да се чува, слави и да се знае името на Велико Търново. Дълбок поклон”, каза Цецка Цачева.

Заместник- кметът Ганчо Карабаджаков обяви носителите на Наградата „Велико Търново”. Това са Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” и спортният журналист Ангел Ганцаров.