Мотивите по Килърите изготвени шест месеца след присъдите
Мотивите по Килърите изготвени шест месеца след присъдите / DarikNews.bg, архив

Мотивите за съдебното решение по делото „Килърите" вече са изготвени. Шест месеца след осъдителните присъди за шестимата обвиняеми по мегапроцеса съдията по делото Димчо Луков е входирал изготвените мотиви в деловодството на Шуменския окръжен съд, където мегапроцесът „Килърите" се води от 27 юни 2011 г. до 20 декември 2012 г. и завърши с шест осъдителни присъди. Доживотни бяха постановени за Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов-Кеца и великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Янко Попов-Туцо бе осъден на 17 години затвор, а Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха, съответна по 15 и 4 години. Групата беше призната за виновна в организиране и склоняване за извършване на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. Стоянов и Костов бяха признати за виновни и в организирането и участието в престъпна група, създадена с користни цели за извършване на тежки престъпления.

Съдия Димчо Луков коментира, че рекордно дългото време за изготвяне на мотивите е било необходимо заради сложността на процеса, продължил година и половина. „Причините са огромният обем на материалите по делото и фактическата сложност, шест подсъдими с много престъпления, дълъг период от време на осъществяваната дейност, това е", посочи магистратът. Той отказа да коментира в подробности мотивите по издадените от него шест осъдителни присъди. Магистратът заяви, че това е най-тежкото дело, което е водил. „Много лишения в личен план, натоварване, сериозно психическо, лишаване на семейството от моето присъствие", заяви съдия Луков. Той бе категоричен, че натиск върху него не е упражняван по време и след процеса.

Мотивите по делото са разпределени в три тома с общ обем от 758 страници. След като двете страни по делото - защита и обвинение се запознаят с тях, всяка една ще може да обжалва присъдите пред Апелативен съд - Варна. От съда поясниха, че подробно представители на медиите ще могат да се запознаят с мотивите през следващата седмица, след като от 758-те страници бъдат заличени личните данни.