Асеневци
Асеневци / netinfo
Своя исторически спектакъл „Величието Асеневци“ ще представят на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Представлението сред историческия декор на хълма Хисаря е тази вечер и ще бъде аплодирано от близо 400 души публика.
С обичаната постановка търновският театър участва в културната програма на празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“. Те са посветени на 830-годишнината от неуспешната обсада на Ловешката средновековна крепост от войските на император Исак II Ангел и събитията, довели до възстановяването на Втората българска държава.

„Величието Асеневци“ бе създаден през 2015 г. в чест на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен, а премиерата на спектакъла бе в двора историческия храм „Свети Димитър“. Сега постановката за втори път ще бъде представена на открита сцена. Стефан Методиев е режисьор на спектакъла, а в него "оживяват" братята Петър и Асен и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те разказват на публиката за събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград през 1185 г. Театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

“Величието Асеневци” бе създаден по идея на актьора Иван Митев, който е направил компилацията от текстове на български автори и средновековни византийски хронисти. Той е работил над своя замисъл повече от година, а в адаптацията е включил откъси от произведения на Антон Дончев, Камен Зидаров, Моско Москов, Иван Вазов, Радко Радков и др., както и от хрониките на Никита Хониат. В основата стои пиесата на Банко Банков "Чудото по Димитровден“, от където са заимствани и героите в спектакъла. Ролите изпълняват актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Силвия Шекилова, Дончо Дончев, Йордан Сираков, Стефан Методиев и Дария Йорданова. Специално за представлението на крепостта „Хисаря“ в Ловеч екипът на МДТ е подготвил специален декор. За постигане на по-голяма мащабност на сцената, в постановката ще се включат и 24 статисти от театъра, облечени в реплики на средновековни облекла.

Още две свои заглавия ще представи търновският театър на Ловешката крепост. През юли трупата ще гостува с оперетата „Цигански барон“ на Йохан Щраус, а през август – с концерт-спектакъла „Музикални копнежи“, който включва избрани откъси от оперетни шедьоври.

"Нашата цел е през летните месеци да изкараме публиката от театралните салони и да покажем нашето изкуство на открити исторически сцени", сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Той обясни, че планират да изиграят „Величието Асеневци“ сред естествения декор на Бабини Видини кули във Видин и на Асеновата крепост край Асеновград. Преди два дена театърът гостува на сцената  на Летния театър в Хисаря с оперетата „Цигански барон“. На 28 юли с тази постановка единственият професионален оперетен театър в България ще се представи и на летния фестнивал „Сцена на вековете“ на крепостта „Царевец“ във Велико Търново.