Магистрати дискутираха проблеми в съдебния закон
Магистрати дискутираха проблеми в съдебния закон / netinfo

Над 70 председатели на окръжни и административни съдилища от цялата страна се събраха във Велико Търново на конференция на тема „Република България в Европейския съюз - правни проблеми. Европейски измерения на българския конституционализъм”.
Официални гости на форума бяха румънските магистрати: Николае Флореску, Юлиян Драгомир, Лучиян Попеску – зам.-председатели на Апелативен съд- Букурещ.

На конференцията бяха дискутирани проблеми в съдебния закон – липсата на сгради за новите административни съдилища, остарялата техника, неефективната информационна система.

Поставен бе и въпроса за статута на магистратите. Красимир Аршинков – председател на Окръжен съд - Благоевград представи проблемите, които срещат младшите съдии след като изтече мандата им в окръжните съдилища. Тъй като законът за съдебната власт не изисква младши съдиите да бъдат назначени задължително в района на Окръжния съд, където са работили, проблемът идва при заемането на свободните щатни места за районни съдии на територията на цялата страна. Въпросът е кой ще бъде назначен, ако за едно място желание е заявил повече от един кандидат, коментира Аршинков. Той подчерта, че подобен проблем стои и пред младши прокурорите и младши следователите.

Председателят на Окръжен съд - Велико Търново Даниел Минов направи презентация за необходимостта от независимост на съдилищата и на отделния съдия. Той очерта тенденция в съдебния закон, която ограничава материалните гаранции и социалните придобивки на съдиите. Липсата на ясна регламентация при разпределяне на съдебния бюджет, оставя много съдилища без капиталови разходи, коментира Даниел Минов. Според него е удачно за всеки районен съд да се предвидят годишно минимум 5000 лв. от капиталовите разходи, а за окръжните съдилища – 10000 лв. Минов определи като тревожни опитите да се ограничат социалните придобивки на съдиите – възнагражденията, допълнителните плащания, обезщетенията при пенсиониране. Той припомни, че в момента началната работна заплата за младши съдия е 786 лв, за районен – 1030 лв. и 1370 лв. за окръжен съдия без ранг. Даниел Минов заяви, че стратегията при условията за пенсиониране не се ръководи от Европейската харта за статута на магистратите. В нея е записано, че съдиите имат право да получават пенсия – възможно най-близка до размера на окончателната заплата, която са взимали преди пенсиониране. Като пример Минов посочи – съдия, който е получавал заплата между 2000 и 3000 лв има пенсия в размер средно на 400 лв. В заключение Даниел Минов очерта необходимите промени, които трябва да поискат съдиите: да се въведе заплащане на процент за прослужено време още след първата година, а не след третата, както е сега; размера на ранговете да сеформира като процент от заплатата – напр. 10%, а не 2-3%, както е в момента; да има диференцираност на заплащането и повишаване на трудовото възнаграждение при установена по-висока натовареност в някои съдилища; да се инициира законодателна промяна – пенсията на магистрата да не може да бъде по-малка от 60% от достигнатото възнаграждение към момента на пенсиониране.