награда
награда / netinfo
Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов връчи общинските награди „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, които традиционно биват присъждани в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската азбука – 24 май. Тържествената церемония се състоя в навечерието на големия общобългарски празник, в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.

Наградата „Култура” в категорията за ярки постижения бе присъдена на проф. Сава Василев – филолог и български литературен историк,  преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и директор на Университетската библиотека. В раздела за творчески изяви награден бе популярният актьор от състава на МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев.

Наградата на Община Велико Търново „Св. Патриарх Евтимий Търновски” в категорията „Колектив на годината” бе отредена за Целодневна детска градина „Пролет” и Средно училище „Емилиян Станев”. Отличията „Учител на годината” бяха връчени съответно на: Лорета Великова от детска градина „Иванка Ботева” – в системата на предучилищното възпитание; Мила Велчева от ОУ „Бачо Киро” – в сферата на началното обучение; Катя Бакалова от СУ „Вела Благоева” – в прогимназиалния етап; Цеца Байчева от ПМГ „Васил Друмев” – в гимназиалния етап.

Тържествената церемония събра стотици дейци на културата, науката, образованието и изкуствата. В словото си кметът Даниел Панов подчерта значимия им принос за духовното развитие на Велико Търново.

„От името на великотърновци ви благодаря за вашия неуморен труд и постижения. Вие одухотворявате нашия древен и прекрасен град, неговите хора, неговите деца и младежи. Помагате ни да знаем и помним кои сме, да се гордеем, че сме великотърновци и българи. Вие сте хората, които ни напомнят, че като личности и като народ имаме стойност само, ако пазим българската идентичност, нашата писменост, родния език, култура и духовност”, обърна се към аудиторията инж. Даниел Панов.

Номинациите на наградените просветни и културни дейци бяха гласувани на извънредно заседание на Великотърновския общински съвет. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов също се обърна с приветствени думи към отличените и към гостите на церемонията. „Благодаря ви, че с неуморната си дейност сте достойни последователи на светите братя равноапостоли Кирил и Методий и ни давате толкова категоричен пример що е родолюбие и патриотизъм”, каза Венцислав Спирдонов.

Празничната вечер завърши с постановката „Хъшове” по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги”, дело на състава на МДТ „Константин Кисимов”. Входът за всички гости и любители на театралното изкуство бе свободен.