Калоян Чакъров: Не класирането, а дисциплината и  уважението към съперници и съдии са важни за нас
Калоян Чакъров: Не класирането, а дисциплината и уважението към съперници и съдии са важни за нас / Личен архив
Калоян Чакъров: “Не класирането, а дисциплината и уважението към съперници и съдии са важни за нас”
48059
Калоян Чакъров: “Не класирането, а дисциплината и уважението към съперници и съдии са важни за нас”
  • Калоян Чакъров: “Не класирането, а дисциплината и уважението към съперници и съдии са важни за нас”

Директорът на детско- юношеската школа на „Етър- 1924" Калоян Чакъров представи резултатите от работата през есенния полусезон пред великотърновските медии. Като основен проблем на школата, в която са обхванати 220 момчета, той посочи липсата на качествен терен за подготовка. Основен плюс пък е изключителната дисциплина в тренировките и мачовете. Класирането посочва, че тимовете са в челото на зоналните групи, в които се състезават, като старшата възраст е на първо място, младшата на трето, а децата  на четвърто.

- Г- н Чакъров, каква е общата ви оценка за развитието на школата през тези пете месеца, в които я ръководите?

- Положителна във всички аспекти. За този период ние успяхме да променим отношението на хората, които се занимават със спорта, и футболистите ни израстват в климат, в който възпитанието, уважението и дисциплината бяха значително подобрени. Това бе първата цел на моя проект. Това е основата, на която можем да надграждаме техническите умения и качества.

- По- коректни ли са вече младите футболистите?

- Да, и статистиката го показва. Всички гарнитури общо в първенствата са натрупали 39 жълти картона и 1 червен, като червеният в Г. Оряховица бе получен от вратаря ни по невнимание, а не за груба или умишлена игра с ръце. Той не забеляза линията на наказателното поле и улови топката пред него. На фона на всички срещи се пада по- малко от 1 жълт картон на мач, което е в рязък контраст с миналите години. Показателна е и оценката на противниците след всеки мач, защото уважаваме тях и съдиите. Радвам се, че треньорите не правят компромиси от тази гледна точка.

- В спортно- технически аспект израстват ли момчетата?

- За да израснат, имаме нужда от време. Проектът ми предвижда 7-годишен период, за да можем да твърдим, че сме взели едно дете, открили сме таланта му и сме му помогнали да го развие. Рано е да даваме оценки, но е факт, че работим при трудни условия, което ни пречи да спазваме на сто процента плана. Всички знаем проблема с базите в града. Тук е моментът да благодаря на кмета Даниел Панов, че прие проблемите присърце и започна програма за изграждане на терен, който би трябвало да обезпечи футбола и в частност школата. В момента при нас тренират организирано 220 деца, което е показателно за имиджа, който изградихме. Децата вече желаят да бъдат част от този проект, защото формата, която им предлагаме, явно им допада и оценката на родителите им е положителна. Големият брой пък за нас е гаранция, че можем да открием талантите, които винаги са били част от града и да произвеждаме свои футболисти.

- Освен терените има неща, които могат да бъдат решени и от клубното ръководство. Получиха ли младите играчи чаканата екипировка, анцузи, грейки, осигурени ли са вода и сухи пакети при гостуванията, нещо което е практика на много места?

- Не сме изпълнили програмата максимум относно този тип подпомагане, но ръководството проявява разбиране и има тенденция да се доближаваме до напредналите клубове. Факт е, че се наложи изведнъж да попълваме много големи дупки, останали във времето. По мое настояване бяха купени достатъчен брой топки, за да се провежда нормален тренировъчен процес. Още не сме получили екипировката, но това е въпрос на време, защото вече е поръчана в специализирана фирма. Надявам се да се изпълнят сроковете. В момента за много неща сме още в сферата на пожеланията и има много какво да се направи. Надявам се когато общината ни осигури терен и клубът да инвестира в материално-техническата база.

- По отношение на класирането имате ли изисквания?

- Абсолютно никакви. Моето изискване е да се възпитават футболистите, а резултатите ще видим във времето. Затова и не изтъквам първото място на старшата възраст. По- важно е, че петима от играчите в различни периоди от сезона работиха с мъжкия отбор. Това са Ивелин Петков, Борислав Гецов, Мартин Николов, Кадир Мустафов и Бисер Стоянов. Най-вероятно и други играчи от тази формация ще намерят място в мъжкия отбор, защото това е целта. Успехът на тази възраст си го обяснявам с много сериозната и целенасочена работа на треньора Борислав Ефтимов, добрите условия, защото тренират отделно от школата и програмата, която е много сходна с тази на мъжкия отбор, за да му бъдат полезни.

Младшата възраст е с много добро представяне, играта им е без резки спадове и възходи, което означава балансиран отбор, който показа добри неща в мачовете си срещу силните. В тяхната група доминират двата плевенски отбора, където има селектирана продукция. Вторият ни отбор участва само да трупа игрови опит и е по- малък на възраст, но ние изграждаме състав, който се учи да губи, за да се научи да печели.

При децата картинката е подобна, в момента сме на 3- 4 място, следвайки школите в Ловеч и Севлиево. Подчертавам, че за да се мерим с тези школи, първо трябва да имаме време и условия да работим. Те разполагат с далеч по- добри терени, което им позволява пълноценна работа. Искам да поздравя треньорите от школата, затова че работят при трудни условия, без да се оплакват и дават все повече от себе си. Отборът има със стил на игра и добри изпълнители, всички момчета вземат участие, което подсказва потенциал за развитие. Вторият отбор в тази група трупа опит и чака своя шанс догодина, не случайно те пък стигнаха до четвъртфинал за купата...

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.