Явор Божанков пред студенти: В НС разговорът за бъдещето ни е заменен с разговор кой бил комунист и кой - не
Явор Божанков пред студенти: В НС разговорът за бъдещето ни е заменен с разговор кой бил комунист и кой - не / netinfo
Откровен разговор със студентите от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ проведе народният представител Явор Божанков. В зала „Европа“ на Ректората се проведе дискусия „Младите законодатели“ за работата на депутатите и за процеса на законотворчество.

„Като млад човек, който никога не се е занимавал с политика, много хора смятаха, че нямам никакъв шанс да бъда избран за народен представител. Напротив - избирателите се интересуват от личности и идеи. Моментът да бъде подменено цяло едно поколение в политиката е дошъл“, започна разказа си Явор Божанков.

„Голямата тема пред политиците е бъдещето  - как продължаваме като общество оттук нататък. Коя система ще даде легитимност на политиката, ще върне доверието на хората и като резултат - младият човек ще може спокойно да участва в нея без притеснения, че ще бъде използван и употребен“, каза Божанков и напомни на младите юристи от ВТУ, че скоро самите те ще участват в обществения живот.

Народният представител очерта четири възможни сценария пред България, без да посочва кой от тях е за предпочитане. „Първата възможност е на следващите избори една от двете големи партии да надделее с малко и с няколо по-малки партии да състави коалиция. Най-вероятно нестабилна и също толкова нелегитимна. Втората възможност е коалиция между двете най-големи сили. Тя би била стабилна, ако комуникацията до тук бе нормална. Отношенията до тук не предполагат това. Третият вариант е смяна на цялата система и нова Конституция. Това би могло да се случи и след още едно правителство. Този вариант крие рискове за демократичното развитие, но ще даде легитимност. В момента хората виждат, че България се е превърнала в премиерска република и изпълнителната власт взема решенията. Не хората, за които са гласували. Задкулисие, офшорки и тайни договорки подменят вота им. Възможен е четвърти вариант - програмно правителство на малцинството. По същество демократичен сценарии, в който народните представители назначават министрите, на които поставят цели със срок и с ясна програма. Ако задачата не е изпълнена – сменя се министъра“, изброи Божанков.

„В НС разговорът за бъдещето е заменен с разговора кой бил комунист и кой - фашист“, каза Божанков. Това се прави с цел манипулация на обществото и прикриване на настоящата ни безпомощност. Той посочи, че с индустрия 4.0 и навлизането на изкуствения интелект в живота ни след по-малко от 25 години половината работни места ще бъдат загубени. Вероятно е специалности, които в момента са залегнати в българското образование да нямат никакво приложение в бъдещето. Машините ще произвеждат голяма част от доходите и е важно как този продукт ще бъде разпределян. „Трябва да поставим въпроса за бъдещето на България в контекста на Европа. Реалната икономика е подменена с бюрокрация. Премълчването на проблемите на Европа е горивото на евроскептицизма, омразата и популизма. Нашата идея да пътуваме и общуваме свободно, да живеем заедно без оглед на различията ни е поставена под заплаха“, продължи народният представител. Той коментира и  откъсването на политиците между „жълтите павета“ и малките населени места, което е идентично с откъсването на Брюксел от обикновения европеец.

Божанков получи въпроси от младите юристи за работата на правна комисия „Там има сериозни юридически пропуски, граничещи с абсолютен срам. Дефицит е липсата на Оценка на въздействие на законопроектите. Това се прави формално. Примерът е с антикорупционния закон. Той предвиди, че общинските съветници не могат да имат отношения с общината и да изпълняват обществени поръчки. Оказа се, че по-голямата част от общинските съветници са в такива отношения. Законът влезе в сила и НСОРБ каза, че всички съветници ще хвърлят оставки. Един месец след приемането на закона вече беше изменен. За 200 години Англия е приела близо 3900 закона. С това темпо за такъв период ние ще приемем 19500. Повечето закони в България се правят така“, каза законотворецът.

Младите юристи задаваха въпроси и за съдебната реформа. „Опитаха да правят политика с нея и в крайна сметка я опорочиха. За мен съдебна реформа започва от юридическия факултет. Там където произвеждаме кадрите на системата. Реформата да се случи отдолу нагоре. Повече автономия, финансов ресурс и агентурна мрежа за следователите и прокурорите. Наказанията трябва да са за всички и неибжени. Обикновения човек да почувства справедливост“, каза Божанков.

Явор Божанков пое ангажимент някои от идеите, които студентите споделиха в дискусията, да бъдат предложени за разглеждане в Правната комисия към НС. „Ако успеете да претворите идеите си в добро законодателно предложение, ще го предложа в зала. Така ще видите, ще участвате в целия процес по обсъждането на нормативен акт от първо лице.“, предложи им той.