Французи ни учат как да борим насилието над деца
Французи ни учат как да борим насилието над деца / netinfo

Проект “Заедно срещу насилието” разработва Областна администрация - Велико Търново, съвместно с експерти от френското Министерство на вътрешните работи и префектурата на регион Миди- Пирене, съобщи областният управител Тошко Никифоров.

Проектът е на стойност около 70 хил. лева и ще се реализира в рамките на програма ФАР. Велико Търново е една от петте пилотни области, които разработват теми заедно с Плевен, Стара Загора, Смолян и Добрич. Ръководител на проекта е Живка Горанова- старши експерт в Областната администрация.

“Заедно срещу насилието” е насочен към превенцията на домашното насилие върху деца, като акцентът е поставен върху две направления– обучение на педагогическите съветници и училищните психолози и създаване на стратегия за взаимодействие на държавните институции на местно ниво. В рамките на проекта ще бъде проведена и разяснителна кампания за превенция на домашното насилие, която ще обхване 27 957 деца на възраст от 7 до 17 годишна възраст в Областта.

Проектът трябва да приключи с подписване на харта между Областна администрация, Полицията, Регионалния инспекторат на МОН, Териториалното бюро на Дирекцията по социално подпомагане и Прокуратурата за съвместна работа срещу насилието.

Според френските експерти, които участват в разработването на проекта, във всяко училище във Франция работи педагогически съветник, а от няколко години и представител на полицията. В случай на констатирано насилие всички институции започват съвместна работа по случая на хоризонтално ниво. За жертвите и техните родители има изградени правосъдни центрове във всяка префектура, в които психолози ги консултират ежеседмично.